Ексклюзиви
пʼятниця, 26 липня 2019 19:48

"Слуга народу" в Раді: окрім Зеленського, фракцію ніщо не об'єднує

"Слуга народу" в Раді: окрім Зеленського, фракцію ніщо не об'єднує
Ускладнить керування фракцією і відсутність ідеології. ФОТО: Facebook Володимира Зеленського

Фракцію партії "Слуга народу" у Верховній Раді 9-го скликання нічого не об'єднуватиме, окрім президента Володимира Зеленського.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політичний аналітик Олександр Кочетков.

"Поки що немає чинників, які б тримали депутатів, окрім Зеленського. Залякати більшість немає чим, купити теж — і це добре. Окрім відповідальності перед країною й командного почуття, нічого нема", — каже політолог.

Ускладнить керування фракцією відсутність ідеології, зазначає Кочетков.

"Фракція "Слуги народу" не є ідеологічною. Принципи "нове обличчя" та відданість президенту Зеленському — не є ідеологічними. Відсутність ідеології — це вада партії та величезна проблема для її керованості. Партія — це похідна від ідеології. У людей є спільні інтереси, які переростають у спільну ідеологію, а потім вони об'єднуються в партію, щоб переконувати суспільство у її правильності та доводити це практичними діями. Неідеологічна партія — це породження пострадянського простору", — вказує політолог.

Перші голосуваня фракції в Раді відбуватимуть за вказівкою, утім у цьому немає нічого поганого, додає Кочетков.

"Більшість з депутатів (від "Слуги народу" — Gazeta.ua) — ніхто в політичному сенсі, вони в'їхали до парламенту на бренді Зеленського. Бажалося, щоб якісь ініціативи від депутатів, від фракції теж були почуті Офісом. Якщо не будуть почуті зовсім, це буде односторонній такий рух — і це буде проблема. Нормально, коли є двосторонній рух", — зазначає аналітик.

Спершу між депутатами не виникатиме суперечностей, згодом частина мажоритарників відійде від фракції і створять кілька депутатських груп, які орієнтуватимуться на олігархів чи забезпечених політиків. За 2-3 роки вже існуватиме загроза розпаду партії й тоді настане перспектива чергових парламентських виборів, прогнозує Кочетков.

Серед противаг Зеленському після отримання монобільшості в Раді політолог називає дві — критичну позицію соціуму та відчуття Зеленським певної місії.

"Звичайних парламентських противаг — немає, противаг з боку уряду, якщо буде свій прем'єр, то теж не буде. Залишається фактично дві — жорстка, критична позиція суспільства, зокрема медіа, до будь-якої гілки влади. Та сподівання на те, що Зеленський відчуватиме певну місію й стримає спокусу влади. Більше сподіватися немає на що", — вказує Кочетков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою буде нова Рада. Прогноз лідера "Слуги народу" Разумкова

ЦВК опрацювала 100% протоколів на багатомандатному окрузі. До Верховної Ради пройшло 5 партій:

"Слуга народу" — 43,16%;

"Опозиційна платформа — За життя" — 13,05%;

"Батьківщина" — 8,18%;

"Європейська солідарність" — 8,1%;

"Голос" — 5,82%.

Парламент 9-го скликання оновиться на 80,4% і стане молодшим на 7,4 років. За попередніми даними, зі старого скликання змогли переобратися 82 народні депутати. 342 людини стануть депутатами вперше.

Позачергові парламентські вибори відбулися в Україні 21 липня.

Зараз ви читаєте новину «"Слуга народу" в Раді: окрім Зеленського, фракцію ніщо не об'єднує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути