середа, 12 червня 2013 18:49

Скелет, санітарка, зварювальник і псевдо-депутати: під Радою вимагали свободу мирних зібрань і належні умови праці
13

Фото: Фото: Тарас Подолян

Я твой хазяин, с..а. Будеш тепер делать то, что я скажу, - сміється активіст об'єднання "Боротьба" 32-річний Віктор і кладе руку на плече свого колеги. Стоять перед 2-метровим дерев'яним муляжем книги з написом "Антинародний трудовий кодекс України" у дворі Верховної Ради. Тут Об'єднана профспілка, рух "Боротьба" та інші громадські організації проводять акцію протесту проти нового Трудового кодексу та законопроекту 2450 "Про мирні зібрання".

О 14:10 год до книги притягують колонку. Вмикають голосну веселу музику. Російською мовою співають про права робітників. Четверо учасників акції переодягаються. Їх оточили 15 журналістів. До будівлі Верховної Ради зійшлися два десятки міліціонерів. Стоять неподалік та спостерігають.

Біля книги праворуч стають двоє жінок років 25, а ліворуч - двоє чоловіків. Одна активістка в одязі санітарки — білому чепчику та халаті, інша — з помаранчевою каскою на голові та лінійкою у руках. Хлопці у брудному одязі. Один тримає гайковий ключ. В іншого на голові залізна маска зварювальника. Хтось штовхає коробку. Вона падає на активістів. Придавлені лежать на асфальті майже 15 хв. Очі заплющені.

Ця книга символізує видання нового трудового кодексу, що придушує права робітників,- пояснює активіст об'єднання "Боротьба" Сергій Киричук. Він вдавав зварювальника. - Так показуємо, як будуть порушені права найманих робітників, якщо цей кодекс буде прийнятий. Він знімає обмеження 8-годинного робочого дня, знімає гарантовані відпустки, дозволяє обов'язковий відео-нагляд на робочому місці. Це роботодавець може використати, щоб маніпулювати працівниками.

Акція триває 15 хв. Учасники збирають реманент. Тим часом за двадцять метрів від них активістка "Відсічі" Катерина Чепура сперечається із міліціонерами. Вона та ще троє людей намагаються пронести до будівлі Ради картонну коробку та муляж людського скелету.

Нельзя я сказал, - каже їм один із міліціонерів. Міліціонери вишикувалися в ряд і не пускають активістів. Сперечаються 10 хв. Нарешті п'ятьом учасникам акції вдається прошмигнути. Ставлять коробку навпроти входу до Ради. Всередину пхають скелет. Витягають плакати із написами "Нова Рада — старі скелети в шафі".

Нова Рада хоче протягнути реінкарнований законопроект №2450, - каже у мікрофон Чепура. - Він був скелетом у шафі минулого парламенту. Зараз наші депутати спробують оживити законопроект №2450 для того, щоб він зміг обмежити свободу зібрань громадян України.

Дівчина вказує на трьох активістів у піджаках із значками схожими на значки нардепів.

Це депутати від партії "Батьківщина", УДАРу та Партії регіонів. Дивно, але сьогодні об'єдналися всі партії для того, щоб обмежити свободу громадян України.

Двоє чоловіків та дівчина кладуть скелет на землю. Із білої коробки із написом "Реанімує мертві закони" витягають два пластикових прямокутники. Вдають, що намагаються відновити у скелета серцебиття. Журналісти сміються.

За 15 хв. "депутатка"- активістка Ярина Чорногуз розводить руками:

Реанімувати його не вдалося. Підіймаємо і несемо у Раду.

Активісти намагаються пронести скелет до самого входу у парламент. Міліціонери затуляють їм дорогу. Громадські активісти та міліціонери сваряться близько 15 хв. Тоді хтось передає скелет над головами правоохоронців. Садять його у дверях до парламенту. Вони зачинені.

Сподіваємося, що депутати побачать його і передумають ухвалювати закон "Про мирні зібрання", - говорить Чепура. - На комітеті його підтримали усі крім "свободівців". "Ударівець" Пацкан в тому числі. Андрій Шевченко від "Батьківщини" узагалі пояснив, що пообіцяв підтримати його, бо пообіцяв "регіоналові" Мірошниченку. Дуже дивний аргумент. У цьому законопроекті є стаття, яка передбачає подання заявки про мирне зібрання за 48 годин. Зазвичай народні депутати люблять у понеділок на погоджувальну раду виносити жахливі законопроекти, а ми в п'ятницю ввечері дізнаємося про це і вже не маємо можливості провести свою акцію. Далі - запобігання небезпеці життю людини. Тобто, якщо міліціонерам здалося, що ми на когось нападемо, вони можуть заборонити нашу акцію. Небезпечними для життя вважають олівець, шпильку, прапор. Через це можна буде заборонити акцію.

Активісти розходяться. Міліціонери залишаються стояти біля Ради. Один із них крутить пальцем біля скроні.

- Странные они, - каже. - Зачем им эти зибрання?

Зараз ви читаєте новину «Скелет, санітарка, зварювальник і псевдо-депутати: під Радою вимагали свободу мирних зібрань і належні умови праці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути