середа, 24 серпня 2022 14:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ситуація на фронтах зараз як умовна Курська дуга" – експерт про шість місяців війни

"Ситуація на фронтах зараз як умовна Курська дуга" – експерт про шість місяців війни
Суспільство готове до довготривалої війни, вважає Іван Киричевський. Фото: Радіо Свобода

Армія та держава впоралися із викликами, які виникли за пів року війни. Хоча на початку широкомасштабного вторгнення у суспільстві була паніка, зараз українці справляються краще, ніж це було б європейських державах. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Киричевський.

"Армія та держава впоралися із викликами, які виникли за півроку війни. У січні-лютому в ЗМІ мало хто давав об'єктивну оцінку спроможності дати відсіч ворогу. Брали російських експертів, які лякали людей висадкою десанту. Наші експерти говорили, що в нас немає ППО. Паніка зіграла проти багатьох наших співвітчизників. Зараз відчувається, що суспільство згуртувалося. Держава змогла мобілізувати 700 тисяч війська. Востаннє така кількість в армії була напередодні розвалу Радянського Союзу – і це була армія, яка припиняла існування. А сьогодні ЗСУ стали першочерговим засобом забезпечення стабільності", – каже Киричевський.

Стан на фронті зараз можна порівняти із Другою світовою, але назвати терміни закінчення війни дуже складно, зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тиха українізація": як на заході України переселенцям допомагають вивчати українську мову

"Можна сказати, що поточна ситуація на фронтах зараз як умовна Курська дуга. Перша велика битва після Сталінградської катастрофи, яка сталася з точки зору німців. Коли агресор ще має якісь наступальні можливості і його ще треба пригальмувати. В чомусь ситуація нагадує вересень 1944-го для союзників. Коли здавалося, що злам був настільки очевидним, що ось-ось війна закінчиться. Але так не трапилося", – говорить Киричевський.

Суспільство готове до довготривалої війни, вважає експерт.

"Але в армію вже починають шукати точкових спеціалістів на високотехнологічну зброю, вже не говоримо про масову мобілізацію. А Росія видихається – прихована мобілізація провалюється, фінансові ресурси теж. Ознак, що ситуація покращиться, немає", – додає Киричевський.

24 лютого президент Росії Володимир Путін о 4-й ранку вийшов в прямий ефір та оголосив про початок "військової операції на Донбасі". Після того в різних містах України почали лунати вибухи. По всій Україні ввели воєнний стан.

Від початку повномасштабної агресії Росія використовувала територію Білорусі як плацдарм для атак на Україну. Звідти, зокрема, 24 лютого наступали російські загарбники.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуація на фронтах зараз як умовна Курська дуга" – експерт про шість місяців війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути