субота, 12 листопада 2011 18:30

Сирія втратила членство у Лізі арабських держав

Сирія втратила членство у Лізі арабських держав

Ліга арабських держав (ЛАД) в суботу припинила членство Сирії в організації через порушення Дамаском положень арабського плану щодо врегулювання ситуації в країні. Про це заявив прем'єр-міністр і глава МЗС Катару шейх Хамад бен Джасем за підсумками екстреного засідання ЛАД в Каїрі.

За його словами, рішення вступає в силу з 16 листопада.

"Членство буде призупинено до тих пір, поки Сирія не виконає положення арабської ініціативи", - додав він.

Таким чином, Сирія - яка є однією з держав засновників ЛАД - не зможе брати участь у засіданнях цієї арабської організації найближчим часом. Крім того, країни ЛАД заявили про намір відкликати послів з Дамаска і пригрозили ввести економічні та політичні санкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сірійців сотнями ховають у братських могилах": українка втекла звідти з 6 дітьми

"Ми зіткнулися з дуже серйозною ситуацією, ми повинні врятувати Сирію", - сказав він.

Також в заяві міністрів закордонних справ арабських країн міститься заклик до армії Сирії "не брати участь у придушенні мирних демонстрантів". ЛАД також закликає всю опозицію режиму президента Башара Асада зібратися на конференцію в Каїрі, щоб обговорити перехідний період в країні.

Четверте за рахунком екстрене засідання глав МЗС Ліги арабських держав по сирійській кризі відкрилося в суботу в штаб-квартирі ЛАД в Каїрі. Напередодні міністерської зустрічі пройшли консультації в рамках спеціальної комісії з врегулювання в Сирії, у яку входять Катар, Єгипет, Алжир, Судан і Оман. Крім того, пройшли консультації і з іншими членами організації.

Нагадаємо, антиурядові виступи в Сирії почалися в середині березня на півдні країни, в місті Дера, а потім перекинулися на інші регіони. За даними ООН, кількість жертв зіткнень у країні перевищила 3,5 тисячі осіб.

Два тижні тому офіційний Дамаск прийняв план Ліги арабських держав по врегулюванню кризи в Сирії. Він, зокрема, передбачає припинення використання сили щодо мирного населення, виведення військової техніки з міст, дозвіл арабським представникам і журналістам вільно відвідувати сирійські міста, а також звільнення всіх заарештованих з початку заворушень.

Зараз ви читаєте новину «Сирія втратила членство у Лізі арабських держав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути