вівторок, 29 травня 2012 09:03

Симоненко розповів, як комуністи навчили українців писати і читати

Симоненко розповів, як комуністи навчили українців писати і читати
Петро Симоненко розповів, як комуністи розвивали українську мову. Фото: uapages.com

Крім комуністів ніхто не займався розвитком української мови.

Про це в ефірі телеканалу ICTV сказав лідер КПУ Петро Симоненко.

"Хочу підкреслити, що серед політичних партій, які працювали протягом всіх років незалежності в Україні, ми послідовно і принципово відстоюємо ідею про необхідність вирішення питання і введення, як другої державної мови, російської", - зазначив він.

Водночас Симоненко запевнив: "І ми послідовні у своїй позиції, ще раз можу зараз для всієї аудиторії сказати, що крім комуністів ніхто не займався розвитком української мови". Ця заява лідера комуністів викликало серед аудиторії сміх.

"Парадокс сьогоднішньої розмови і полягає саме в тому, що крім комуністів, якщо говорити про розвиток української мови, ніхто не займався", - додав політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Кендзьор попередив, що в разі зазіхання на українську мову підірве у Раді тротил

Він пояснив, що саме комуністи надрукували найбільше книг і навіть навчили українців грамоті. "Давайте подивимося конкретно. Хто більше всіх видавав книжок українською мовою? Комуністи. Хто більше всіх видань українською мовою випускав? Комуністи. Хто більше всіх з точки зору розвитку творчих спілок прикладав зусилля? Спілка письменників, спілка композиторів, спілка архітекторів і багато інших ", - розповів Симоненко.

"... Саме ми все зробили для того, щоб народ, який на 80% не вмів ані писати, ані читати, був навчений цій грамоті і щоб мова по-справжньому розвивався", - додав лідер КПУ.

Симоненко також запевнив, що саме націоналісти за всі роки незалежності Україна розколювали країну на мовній темі. "Я сподіваюся, що кожен, хто розумно підходить до вирішення цих питань, розуміє, що українську мову повинні всім народом любити. А коли створюються перепони для одних, і деякі привілеї для інших - зрозуміло, виникають протиріччя", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко назвав геноцидом закони, які забороняють використовувати неукраїнську мову

Лідер КПУ додав: "Я хочу нагадати, хто з 1991 року найбільше на мовній проблемі розколював Україну. Націоналісти. Саме вони Галицьку асамблею організовували для того, щоб федералізацію нав'язувати Україні, і сепаратизм нав'язували. Дії їх були спрямовані проти єдності України і захисту української мови".

Зараз ви читаєте новину «Симоненко розповів, як комуністи навчили українців писати і читати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути