вівторок, 29 травня 2012 09:57

Симоненко не проти провести референдум щодо мов

Симоненко не проти провести референдум щодо мов
Петро Симоненко не проти офіційного статусу кримсько-татарської мови. Фото: www.segodnya.ua

"Мовну" проблему потрібно вирішити через референдум і поставити крапку в цьому питанні.

Про це в ефірі телеканалу ICTV сказав лідер КПУ Петро Симоненко.

Він підкреслив, що підтримує "мовний" законопроект "регіоналів" як частковий захід з реалізації вимог українців.

"Ми підтримали і сказали, що так, це частковий захід, який вносить проект. Мова йде про те, що у нас права громадян порушуються. І в цьому суть проблеми", - зазначив він.

Комуніст також запевнив, що на сході і півдні країни люди вимагають, щоб був офіційний статус російської мови. "Давайте ми будемо відноситься до України з умовою, що у нас 134 національності проживають і ми повинні створити передумови, щоб ці люди жили в мирі та злагоді, а влада захищала права наших громадян", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симоненко розповів, як комуністи навчили українців писати і читати

Симоненко не проти, щоб "мовне" питання вирішувалося на референдумі: "Ми послідовні, і питання, яким чином вирішити цю проблему і почути волю нашого народу, ми запропонували давно. Зрозумівши, коли націоналісти просто понівечили цю проблему і нав'язували бог знає що, тільки не чисту українську мову, саме ми багато років тому запропонували демократичний шлях вирішення питання - демократичний референдум. Нехай люди дадуть відповідь на це питання і ми поставимо крапку і кожен буде виконувати волю народу".

Відповідаючи на запитання, чи підтримує КПУ надання статусу регіональної кримсько-татарській мові в АРК, Симоненко запевнив, що це буде вирішуватися за законом "регіоналів", якщо його все ж приймуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болдирєв погрожує опозиції мовним референдумом, якщо ті не припинять "істерику"

"Це буде вирішуватися, якщо буде прийнято рішення по цьому проекту, залежно від того, який відсоток в Криму проживає кримських татар, буде вирішено питання про статус кримсько-татарської мови", - зазначив він. Політик також додав, що саме з ініціативи комуністів у Верховній Раді було розглянуто питання про Конституцію Криму і саме в цьому тексті Конституції встановлено, що кримсько-татарська мова користується правом державної мови в АРК.

"Там, де ми бачимо, що дійсно треба ухвалювати рішення, що це вимога наших простих людей, ми завжди йдемо на зустріч", - запевнив лідер КПУ.

Зараз ви читаєте новину «Симоненко не проти провести референдум щодо мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути