Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2024 21:50

Сеул та Пхеньян шукають спільну мову

Сеул та Пхеньян шукають спільну мову
Фото: eastnews.ua

Поки у світі повсюдно зазнають краху мирні ініціативи, лідери Південної та Північної Корей намагаються порозумітися.

Ще одна спроба діалогу

15 серпня президент Південної Кореї Юн Сок Йоль у промові з нагоди Дня національного визволення запропонував Південній Кореї обговорити можливість возз'єднання. Єдина умова - північна сусідка має зробити крок до ядерного роззброєння. Якщо Пхеньян зреагує позитивно на пропозицію Сеула, решта питань можна буде врегулювати на базі спеціально створеного Консультативного органу. Насамперед йдеться про послаблення напруженості у відносинах двох країн і про економічне співробітництво.

"Діалог і співробітництво можуть призвести до суттєвого прогресу в міжкорейських відносинах", - заявив Юн.

Поки КНДР на пропозицію не відгукнулася.

Невдалий момент

Час для вирішення суперечок майже сторічної давнини Сеул обрав не зовсім доречний - КНДР у 2024 році відмовилася від возз'єднання Корей як від політичної мети. Демарш насторожив не лише південну сусідку, а й інші держави, адже Північна Корея відтоді вважає Південну ворожою державою.

Південна та Північна Кореї були поділені між СРСР і США за підсумками Другої світової війни. У 1948 році, після протистояння, на території Південної Кореї були проведені вибори під наглядом ООН і країну визнали незалежною. На півночі радянська влада сформувала комуністичний уряд - так постала Північна Корея. Обидві держави воювали з 1950 по 1953 роки, офіційно не визнають одна одну й по сьогодні. Попри це, політична ціль на возз'єднання була декларована як пріоритетна і Пхеньяном, і Сеулом.

Припіднімуть залізну завісу

Південну Корею могли стривожити деякі нещодавні обставини. Наприклад, дедалі більша відкритість Північної Кореї до зовнішнього світу. Так, офіційний Пхеньян нібито готовий у грудні 2024 року відкрити місто Самджіон для іноземних туристів після більш ніж чотирьох років жорстких обмежень через карантин. Щоправда, більша відкритість може стосуватися російських туристів, потік яких до КНДР нещодавно суттєво зріс.

Більш тривожний "дзвіночок" для Сеула полягає у тому, що після візиту Путіна до Північної Кореї Пхеньян поводить себе дедалі зухваліше. Наприклад, випробувує новітню зброю.

Тому у Південної Кореї більш ніж достатньо підстав для миротворчих ініціатив. Але поки Пхеньян не надто налаштований на такі конструктивні ідеї, бо з 9 по 14 серпня США й Південна Корея провели спільні військові навчання з бойовими стрільбами, причому на полігоні у 30 кілометрах від кордону з КНДР. Після такого вияву сили навряд чи Північна Корея буде схильною прийняти пропозицію південної сусідки про переговори.

Утім, можемо припустити, що спроби налагодити відносини триватимуть. Адже до КНДР виявляє інтерес Японія. У японському уряді навесні 2024 року шукали можливості зустрітися із північнокорейським лідером Кім Чен Ином. Реакції Пхеньяну не було. Але зміцнення Японії Північною Кореєю було б загрозою для Південної Кореї. Опосередковано про стривоженість Сеула свідчить той факт, що Південна Корея офіційно висловила жаль через японських чиновників, котрі відвідали храм Ясукуні. За версією Сеула, храм Ясукуні є символом мілітаризму і колоніальної історії Японії.

Адже якщо Японія, підтримувана США, домовиться ще і з Північною Кореєю, чого чекати Південній? За останніми аналітичними прогнозами, Сполучені Штати не вистоять проти такої коаліції.

"Осі зла"

У Пентагоні занепокоєні перспективою мати суперників на трьох фронтах: з Росією, з Китаєм і з КНДР. Моделювання дало невтішні результати.

Якщо Росія атакує країну НАТО, Сполучені Штати вимушені будуть відповісти заради захисту Європи. Китай скористатися ситуацією і забере собі Тайвань, а Північна Корея здійснить агресію проти Південної.

Оскільки у всіх трьох країн є ядерна зброя, Міністерство оборони США вважає, що існує вірогідність "непередбачуваних ядерних криз".

Австралійський Інститут економіки та миру у доповіді про стан озброєння країн світу зазначив, що нині на Землі триває 59 збройних конфліктів за участі 92 країн, і це максимальний показник з 1945 року. Держави гарячкуючи озброюються. Найбільшу частку відносно свого ВВП на зміцнення збройних сил витрачає якраз КНДР - 24% (2023 рік), далі з великим відривом Афганістан (10%), Оман (5,9%), Алжир (4,3%), Малі. Саудівська Аравія і Марокко (по 4,5%). На пострадянському просторі найбільше витрачають на армію Вірменія (4,2%) і Азербайджан (3,8%). У США видатки на оборону склали 3,1%, тоді як на початку століття показник сягав 4,7%.

Олімпійський сигнал

Отже, недаремно представник Білого дому Джон Кірбі заявив - військове співробітництво РФ із КНДР небезпечне не лише для України (бо країна-агресорка застосовує північнокорейські ракети для обстрілів нашої території), а й для країн Індо-Тихоокеанського регіону.

На додачу, Інститут вивчення війни звертає увагу на активну співпрацю Північної Кореї з Іраном. Рівно рік тому КНДР провела навчання з відпрацюванням ядерного удару по Південній Кореї.

Якби Пхеньян пристав на пропозицію Сеула, США були б відносно спокійні хоча б за Корейський півострів. Але чи справді участь Північної Кореї у літній Олімпіаді у Парижі була сигналом до готовності вести мирні переговори з Південною Кореєю?

Друзі не навік?

Співробітництво КНДР і Росії нині зовсім не означає, що РФ є союзницею Північної Кореї назавжди, бо навряд чи Пхеньян забуде підтримку санкцій проти КНДР, - зазначив директор Інституту дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

"Насправді там дружба лише в телевізорі. Крім того, Росія платить "живими грошима" і зупинкою санкційного режиму. Так, росіяни голосували за санкції, але не можуть їх скасувати. Наприклад, відмовляються пролонгувати роботу Моніторингової групи, - пояснює експерт - Росія обіцяє за свій кошт збудувати три заводи на території КНДР. А також, це буквально долари у валізах".

У такому разі, реакція Північної Кореї на мирні ініціативи Південної може бути й позитивною. Багато що залежить від того, що Сеул може запропонувати Пхеньяну такого, чого Кім Чен Ин не може отримати від Росії чи Ірану. Предметні пропозиції стануть основною інтригою вірогідного мирного процесу, однак, очікується, що вони будуть суворо засекречені.

Зараз ви читаєте новину «Сеул та Пхеньян шукають спільну мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути