середа, 13 червня 2012 13:12

Щербань у 90-х очолив на Донбасі спротив Лазаренку і ЄЕСУ - експерт

Щербань у 90-х очолив на Донбасі спротив Лазаренку і ЄЕСУ - експерт
Костянтин Бондаренко: Щербань сприяв просуванню Януковича. Фото: vlaskor.info

Євген Щербань у 1996 році очолив спротив донецьких бізнесменів тодішньому прем'єр-міністру Павлу Лазаренку.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Костянтин Бондаренко.

Заява президента Віктора Януковича про те, що Юлія Тимошенко причетна до вбивства Щербаня і мала на це мотиви — це лише припущення, переконаний Бондаренко. Константувати цей факт може тільки суд, підкреслив він.

"Дійсно, не тільки у президента є така думка. Якщо ви піднімете пресу 1996-97 років про справу Щербаня, то ви побачите , що 90% преси по всій Україні натякали, що Щербань став жертвою розбірок, до яких мав причетність тодішній прем'єр-міністр Лазаренко і компанія "Єдині енергетичні системи України" (ЕЄСУ)", - наголосив експерт.

Він підкреслив: "Про це писалося у дуже багатьох виданнях у той час. Про це говорили аналітики і говорили відверто. Тоді це мало у кого викликало сумнів. Пройшов час і, як правило, багато моментів у людській пам'яті стираються. Коли зараз підняли цю тему, виявилося, що у багатьох людей коротка пам'ять".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов: Син Євгена Щербаня виконує замовлення влади, обвинувачуючи Тимошенко

Бондаренко розповів, що у 1996 році Тимошенко приїхала як представниця ЄЕСУ у Донецьк і проводила нараду із тодішнім донецьким естеблішментом: "За єдиним круглим столом було просто озвучено певні умови, які були характерні для Павла Лазаренка і для ЄЕСУ. Схема була дуже проста: підприємства мали купувати газ виключно у ЄЕСУ за завищеною ціною, а продукцію продавали за ціною нижче собівартості, і структурам, які мали відношення до Лазаренка. Тобто, замкнений цикл. У результаті, підприємства за рік банкрутіли і за копійки купувалися теж структурами, близькими до Лазаренка. Система проста".

Відповідно, донецький бізнес зрозумів: якщо вони не об'єднаються, якщо вони не дадуть спільну відсіч ЄЕСУ та Лазаренку, то їх просто поглинуть, пояснив експерт.

"Саме тоді відбулося просування Віктора Януковича як такого собі об'єднувача донецького бізнесу на посаду першого заступника губернатора області, а потім і на посаду губернатора у 1997 році, - додав політолог. - Тим часом Щербань був одним із тих, хто сприяв Януковичу у його просуванні по кар'єрній драбині і хто організував спротив Лазаренку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доказів того, що кілера Щербаня оплачували Тимошенко чи Лазаренко, немає - адвокат

"Тому якщо говорити про мотиви, то вони були. Але говорити про те, що ці мотиви послугували причиною для вбивства, це може тільки сказати суд", - підкреслив Бондаренко.

Він також зазначив, що вбивство Щербаня у 1996 році стало показовим для інших, що якщо Донбас не об'єднається, то кожного може чекати така ж доля.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи можуть у зв'язку з цим на Тимошенко таки відкрити справу, політолог зазначив, що "у нас можливо все".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Щербаня не є піаром – колишній генпрокурор

Він пояснив, що є справи, до яких термін давності не діє: "Крім того, якщо людина, яку звинувачують у тому чи іншому злочині, отримала термін, то, відповідно, на неї не розповсюджуються цей строк давності за скоєні раніше злочини. Тому зараз Тимошенко можуть пригадати все".

Зараз ви читаєте новину «Щербань у 90-х очолив на Донбасі спротив Лазаренку і ЄЕСУ - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути