понеділок, 01 лютого 2021 14:34

СБУ викрила низку Telegram-каналів - агентурну мережу спецслужб РФ

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили агентурну мережу спецслужб Російської Федерації, яка дестабілізувала ситуацію в Україні через Telegram-канали. Про це СБУ повідомила в понеділок.

Під час довготривалої спецоперації оперативники СБУ встановили, що агентурна мережа створена так званим 85 головним центром спеціальної служби головного управління Генштабу Збройних Сил РФ.

До її складу входили мешканці Харкова та Одеси, активісти так званої "руської весни". Вони базуються на території підконтрольної Росії "ПМР" – Придністровської Молдовської Республіки в Тирасполі.

 

Спецслужби країни-агресора Росії залучили українських громадян до створення та адміністрування низки політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів. Йдеться про канали "Легитимный", "Резидент", "Картель", "Сплетница", "Чорний квартал", "Политический расклад", "Нетипичное Запорожье", "Тремпель Харьков", "Одесский фраер", "Днепр live", "Николаев live", "Херсон live".

 

Встановлено, що "головним менеджером" агентурної мережі є одесит, один з організаторів масових заворушень під час одеського "Антимайдану". Його розшукують правоохоронні органи за кількома статтями Кримінального кодексу.

Фігурант особисто адмініструє 12 Telegram-каналів, спілкується з замовниками матеріалів, звітує російським кураторам про виконану роботу та погоджує можливість розміщення замовних матеріалів. Вартість розміщення публікацій становить від кількох сотень у регіональних і до 25-30 тис. грн на всеукраїнських каналах.

 

Матеріали, які поширювали в Telegram-каналах, були направлені на створення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації.

Ключовим завданням виконавців була дискредитація органів державної влади, вплив на державну політику, штучне створення соціальної напруги та протестних настроїв серед громадян.

Транзакції проводили через мережу спільників, які відкрили рахунки в українських банках для отримання "гонорарів" за публікацію замовних матеріалів. Потім виконавці конвертували гроші у валюту і переводили в невизнану "ПМР", Молдову чи Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роспропаганда в телевізорі: канал Медведчука оштрафували, Мураєва - призначили перевірку

Також співробітники СБУ затримали в Києві громадянку України, одну з ключових фігуранток провадження. Їй та ще одній учасниці агентурної мережі повідомлено про підозру у вчиненні злочину - державна зрада.

Додатково оперативники отримали матеріали, які можуть свідчити про причетність затриманої громадянки до збирання інформації, що становить державну таємницю, в інтересах спецслужб РФ.

У жінки вилучено електронний носій з персональними даними великої кількості співробітників правоохоронних органів, який був з нею під час відпочинку в Домініканській республіці. СБУ неодноразово отримувала дані щодо використання цього регіону для конспіративних зустрічей співробітників спецслужби РФ з агентурним апаратом.

 

Також заочну підозру за держзраду оголошено очільнику мережі, який переховується від слідства за кордоном.

11 січня США запровадили індивідуальні санкції, зокрема проти народного депутата від "Слуги народу" Олександра Дубінського. США заявили про "частину пов'язаної з Росією мережі іноземного впливу, що стосується Андрія Деркача".

Торік Посольство США заявило, що нардеп Деркач є російським агентом.

Зараз ви читаєте новину «СБУ викрила низку Telegram-каналів - агентурну мережу спецслужб РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути