середа, 21 березня 2018 19:48

Савченко - жертва власного темпераменту, їй неважливо, із ким воювати - Фесенко

Народний депутат Надія Савченко сама приймає рішення і не розуміє, що своїми діями та заявами руйнує собі репутацію.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

Автор: facebook.com/bogdanbortakov
  "Для неї війна - стан душі, спосіб життя. Не важливо, з ким воювати: з Путіним, Порошенком, в Іраку, на Донбасі. Це її", - Володимир Фесенко
"Для неї війна - стан душі, спосіб життя. Не важливо, з ким воювати: з Путіним, Порошенком, в Іраку, на Донбасі. Це її", - Володимир Фесенко

Напередодні Генпрокуратура оприлюднила подання на зняття недоторканності, затримання та арешт Савченко. Її підозрюють у підготовці до замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів Кабміну, народних депутатів, повалення конституційного ладу і змові з ватажками бойовиків ДНР. Вона назвала свої дії "політичною провокацією", яку вона організувала, "щоб влада зрозуміла, що вона також смертна".

Які наслідки ця історія матиме для самої Савченко?

Це подальша дискредитація. Ця проблема виникла не сьогодні. Вона почалася з дивних і суперечливих кроків Савченко, які вкладаються у всю цю історію з підготовкою змови. Савченко - жертва власного конфліктного темпераменту, схильного до авантюризму. Для неї війна - стан душі, спосіб життя. Не важливо, з ким воювати: з Путіним, Порошенком, в Іраку, на Донбасі. Це її. Вона - жертва своєї психології.

Вона це розуміє?

Ні. У Савченко нема схильності до рефлексії. Що думає - те й робить. Коли почала контактувати з Захарченком, із лідерами сепаратистів, домовлятися, закликати до миру з ними, тоді і зруйнувала свою репутацію. А зараз - це лише продовження. На неї чекає подальша дискредитація. Із юридичного погляду виникає серйозна проблема - є ризик затримання і подальших судових процедур. І крім сестри ніхто не має на неї впливу.

Чи вплине ця історія на президентсько-парламентську кампанію в Україні?

Суттєво не вплине. Її можуть почати сприймати, як жертву режиму. Якщо буде за ґратами - її можуть висунути кандидатом у президенти. Але результат Савченко та її оточення розчарує.

Чи створить це проблеми для Юлії Тимошенко? Адже вона пройшла у Верховну Раду як нардеп від "Батьківщини".

Спробують використати. Але це не матиме особливого впливу на громадську думку. Звинувачуватимуть Тимошенко, що це вона виростила Савченко, несе за неї відповідальність. Тоді Тимошенко дійсно її використала. Але як тільки Надія повернулася (із російського полону. - Gazeta.ua), стало очевидно, що ці дві дами в одній політичній силі не уживуться. Так і вийшло. Савченко пішла з "Батьківщини".

Чи не відбере вона електорат у Тимошенко чи Порошенка?

У Тимошенко може відтягнути трішки. На рейтинги президента це не вплине. Савченко ніякої загрози для нього не несе. На боці Надії будуть ті, хто проти нього. Абсолютна більшість тих, хто його підтримує, критично ставляться до Надії. За Порошенка ті, хто не хоче бачити президентом Тимошенко, Ляшка, колишніх "регіоналів".

Пересічні громадяни співчувають Савченко після історії з замахом на Петра Олексійовича та народних депутатів.

Суспільство знаходиться у невротичному стані. Вона - прояв цього неврозу. Хтось називає її дурнуватою дівчиною. Хто ненавидить цю владу і президента, можуть співчувати. Але нормальна людина, яка раціонально мислить, не може співчувати спрямованим на смерть інших людей діям.

Чи можуть за Савченко стояти російські спецслужби?

Багато хто вважає, що її перевербували під час ув'язнення в Росії. Я критично ставлюся до конспірології.

Якщо б це виявилося правдою, який інтерес Росії в таких її діях?

Дестабілізувати ситуацію в Україні. Савченко потенційно могла б вписатися у таку стратегію. Щодо Рубана не маю такої впевненості.

Росія використовує різних людей як агентів свого впливу. Зокрема, деяких народних депутатів, які підтримують зв'язки з Москвою. Кремль спробує використати зміну влади в Україні і появу нового президента. Активно використовують колишніх військовослужбовців, бійців АТО. Дуже багато російської агентури в націоналістичних організаціях. У руках російських спецслужб частина даних про тих, хто вербував націоналістів за часів президентства Кучми. Їх використовують переважно втемну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Клініка" - Білецький про тероризм Савченко

22 березня Верховна Рада планує розглянути подання на зняття недоторканності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко. Її вже встигли виключити з комітету з нацбезпеки та оборони. Нардеп оскаржує це рішення і вимагає доступу до державної таємниці.

Зараз ви читаєте новину «Савченко - жертва власного темпераменту, їй неважливо, із ким воювати - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути