вівторок, 03 квітня 2018 12:32

Савченко в СІЗО придумала концепцію зміни політичної системи

Савченко в СІЗО придумала концепцію зміни політичної системи
Надія Савченко перебуватиме в СІЗО до 20 травня. Фото: BBC.com

Підозрювана у підготовці теракту та державного перевороту Надія Савченко оприлюднила концепцію зміни політичної системи України.

Програма з'явилася на сторінці нардепа у Facebook.

Першими пунктами політик пропонує провести перепис населення та паспортизацію населених пунктів.

Наступним необхідним для змін кроком Савченко вважає зміну адміністративного устрою України конституційним шляхом.

"Пропонується принципово нова для України модель адміністративного та суспільно-політичного устрою, що базуватиметься на економічному принципі об'єднання громад, яка враховуватиме інтереси та потреби українського народу та знівелює корупційні складові при розподілі національних благ, прав та обов'язків між суспільством та державою", - ідеться в тексті.

Савченко пропонує відмовитись від звичної вертикальної моделі побудови держави "область - район - місто/селище/село" і перейти до формату "Рада громади – Верховна Рада".

Також вона виступає за абсолютно нову систему виборчого законодавства. Представників громад пропонує обирати до Верховної Ради за результатами двох турів. У другий після року праймеріз проходять кандидати, які набрали не менше 20% від загальної кількості виборців, при умові, що проголосувало не менше 51% від загальної кількості виборців. Із них обирають одного.

"Рада громади формується з делегованих представників від кожного населеного пункту, що входять до складу адміністративної одиниці. Кількість представників у Раді від громади залежить від кількості населених пунктів та виборців, що проживають в їх межах", - зазначила нардеп.

Далі - за попередньою схемою.

Якщо за рік 25% нардепів відкликають - президент розпускає Верховну Раду.

"Передвиборча програма кандидата на виборчу посаду – "суспільний договір". Депутат діє в межах програми і будь-які зміни в програму вносяться шляхом референдуму в межах адміністративної одиниці чи населеного пункту відповідно. Порушення програми є основною підставою для відкликання депутата", - уточнила Савченко.

Вона також розписала систему референдумів. Їх щонайменше раз на рік призначає Верховна Рада. Голосувати вона пропонує через інтернет та термінали. Їх встановити у кожному населеному пункті. Для голосування Савченко пропонує всім протягом року видати безкоштовно біометричні паспорти - за відбитком можна буде ідентифікувати людину.

"Кабінет міністрів призначається рішенням парламенту за поданням спеціалізованої кадрової комісії. Кандидати на пост прем'єр-міністра та голів міністерств проходять спеціалізований відкритий конкурс і мають відповідати визначеним критеріям. Кабінет міністрів більше не є розпорядником коштів загальнодержавного бюджету", - ідеться у концепції.

Судову систему Савченко пропонує поділити на загальні та вищі суди. Запровадити суд присяжних, які "будуть зобов'язані пройти спеціальне навчання".

"Правоохоронна система поділяється на національну та "адміністративну" складову. Главу поліції в межах адміністративних одиниць обирають шляхом виборів із можливістю застосування вищеописаного механізму відкликання з виборної посади. Правоохоронні органи національного масштабу призначаються парламентом згідно подання міністра", - пропонує Савченко.

Така ж схема з прокуратурою. Прокурора національної прокуратури призначають за поданням президента.

"Керівники національних органів влади несуть персональну відповідальність (як адміністративну, так і кримінальну) за діяльність на посаді осіб, яких пропонували на затвердження парламенту, призначали особистим наказом та таких, що знаходяться в прямому підпорядкуванні", - резюмувала політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один із аспектів справи Савченко спрямований проти РФ - екс-генпрокурор

Надію Савченко підозрюють у підготовці замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів Кабміну, народних депутатів, повалення конституційного ладу і змові з ватажками бойовиків ДНР. За інформацією слідства, вона спільно з керівником центру "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном планували теракти за допомогою зброї, виготовленої в ДНР та завезеної з Росії.

Сама Савченко назвала свої дії "політичною провокацією", яку вона організувала, "щоб влада зрозуміла, що вона також смертна".

За словами прокурорів, слідчі дії щодо Савченко не проводилися. Вона потрапила під контроль СБУ під час фіксування дій Володимира Рубана.

Зараз ви читаєте новину «Савченко в СІЗО придумала концепцію зміни політичної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути