вівторок, 11 грудня 2012 12:57

Санкцій проти українських високопосадовців поки не буде - експерт про анулювання візи Кузьміна

Санкцій проти українських високопосадовців поки не буде - експерт про анулювання візи Кузьміна
Віталій Бала. Фото: news2000.com.ua

Тотальних санкцій проти українських високопосадовців поки не буде.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала.

Коментуючи те, що заступнику генпрокурора Ренату Кузьміну анулювали п'ятирічну візу США, він наголосив:

"Безумовно, що якби не було зауважень з боку США стосовно і вибіркового правосуддя, і в першу чергу, справи Юлії Тимошенко і т.д., то рішення про його візу не було б прийнято. Якби всього цього не було, то з огляду на те, що нібито Ренат Кузьмін приїхав до США як приватна особа, але насправді приїхав допитувати помічника Лазаренка Кириченка, то, думаю, все ж таки, таке рішення не було б прийнято".

Політолог додав: "Але в цьому випадку, скоріш за все, поки ідеться лише про достатньо прискіпливе ставлення до тих високопосадовців, які на думку, скажімо, представників керівництва США, мають відношення до зауважень на адресу України. Маються на увазі всі ті заяви, які звучали раніше з боку США. Тому, я думаю, що всі люди, які були колись оприлюднені в списку, який склала опозиція, поки що навряд чи будуть автоматично тим чи іншим чином мати проблеми зі США, зокрема стосовно візового питання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік Тимошенко попросив у Обами заборонити в'їзд до США Януковичу та його команді

Він переконаний, що ситуація з анулюванням візи Кузьміна є одиноким випадком і на інших представників української влади не буде розповсюджуватися. "Це все ж є певним сигналом, але це сигнал, який поки не може стати санкціями, про які говорили. Тобто, зараз не відбудеться того, що поголовно ті чи інші чиновники матимуть проблеми", - підкреслив Бала.

Експерт додав: "Бо якщо говорити про "список Магнітського", то там було рішення конгресу, все було складно. Та поки такого рішення конгрес США стосовно українських чиновників не приймав, тому зарано про це говорити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посол США: Кузьмін може попросити нову візу, якщо захоче

Нагадаємо, що п'ятирічну візу першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна до США було анульовано без пояснення причин. Про це Кузьміну повідомив 19 жовтня посол США в Україні Джон Теффт. У відповідь він написав листа до президента США Барака Обами із проханням пояснити причини цих дій. Також заступник генпрокурора заявив, що його намагалися заарештувати у США.

Водночас вчора, 10 грудня, посол США Джон Теффт заявив, що американська віза першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна дійсно скасована, однак його ніхто не збирався заарештовувати. "Якщо пан Кузьмін матиме бажання, він може звернутися за процедурою отримання нової американської візи", - уточнив посол.

Зараз ви читаєте новину «Санкцій проти українських високопосадовців поки не буде - експерт про анулювання візи Кузьміна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути