середа, 07 травня 2014 11:19

Санкції Заходу українські вибори не врятують - експерт

Санкції Заходу українські вибори не врятують - експерт
Фото:dw.de

Якщо президентські вибори в Україні будуть зірвані, то Євросоюз вдасться до третього рівня санкцій проти Росії. Таку офіційну заяву зробив 5 травня міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус. А президент країни Франсуа Олланд попередив Володимира Путіна, що єдиний можливий шлях для виходу з кризи в Україні, - це діалог та деескалація.Таким чином Париж намагається підвищити свою роль в діалозі Заходу з Москвою.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Сергій Толстов, директор Інституту політичного аналізу й міжнародних досліджень.

За його словами, серед європейських країн-лідерів існує чіткий розподіл ролей.

"Останнім часом Франція не дуже активно виявляла свою позицію в українському питанні. Усе вирішувалось на рівні США-Німеччина. Берлін виступає ініціатором діалогу з Росією, а Вашингтон формулює крайні рамки та робить поступові кроки. Тепер Франція намагається всіляко зміцнити свою роль на європейській арені", - впевнений Толстов.

За термінологією ЄС, наголошує політолог, можна впроваджувати тільки три етапи санкцій. Не існує четвертого чи десятого рівня.

Так, санкції третього рівня передбачають жорсткі обмеження щодо важливих секторів російської економіки: енергетики, військової промисловості, банківської сфери тощо.

"Досі третій пакет санкцій щодо Росії мали запровадити в разі введення її військ на територію України. Європейські країни зацікавлені в тому, аби військових дій на континенті не було. І вони чітко задекларували свою позицію. Тепер на Заході вважають, що Москва війська не намагатиметься вводити, однак нормальних виборів в Україні не буде. Усі говорять про можливість зриву голосування 25 травня. Події можуть розвиватись по-різному. Швидше за все в Донецькій та Луганських областях не вдасться визначити результати виборів. На Заході це розуміють, тому Франція ініціює переведення дискусії не так задля протидії зриву виборів в Україні, а щоби їх визнали в будь-якому випадку, навіть якщо половина українців не голосуватиме. Росія результати президентської кампанії не визнає. І це буде змістом нової дискусії після 25 травня", - резюмував Толстов.

Нагадаємо, США нарзі розробляють пакет нових санкцій щодо Росії на випадок, якщо Москва буде перешкоджати проведенню в Україні 25 травня президентських виборів.

Про це заявила помічник держсекретаря у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд.

Зараз ви читаєте новину «Санкції Заходу українські вибори не врятують - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути