пʼятниця, 13 жовтня 2017 11:02

Відсьогодні 75% телеефіру буде україномовним

Відсьогодні 75% телеефіру буде україномовним
Фото: Zaxid.net

13 жовтня в Україні набрав чинності закон про мовні квоти на телебаченні, що зобов'язує загальнонаціональні канали не менш як 75% мовлення вести українською мовою.

Закон опублікували в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України" 13 червня. Набув чинності за 4 місяці від дня опублікування.

Відповідно до документа, передачі, фільми й новини, виконані державною мовою, повинні становити не менш як 75% загальної тривалості передачі та фільмів у кожному з проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00. Телерадіокомпанії місцевої категорії мовлення повинні транслювати не менше 60% ефіру українською мовою.

Телекомпанії, що мовлять мовами корінних народів України, забезпечують сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою та мовою корінних народів в обсязі не менш як 75%, при цьому не менше 30% - на державному.

Телекомпанії здійснюють трансляцію фільмів і передач, які не є їхнім власним продуктом, лише державною мовою, за винятком фільмів і передач (крім дитячих і анімаційних), створених до 1 серпня 1991 року. При цьому фільми й передачі, трансляцію яких допускають не українською мовою, субтитрируються державною мовою.

Допускається використання інших мов без дублювання й озвучування при репортажах із місця подій (крім мови та реплік репортерів), коментарях гостей передач, музичних кліпах, які містять текстовий супровід, і в творах мовами корінних народів України.

За невиконання вищевказаних вимог телерадіокомпанія оплачує штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали радіостанцію, яка отримала найбільший штраф за порушення мовних квот 23 травня Верховна Рада зобов'язала загальнонаціональні телеканали транслювати не менше 75% ефіру державною мовою, а 6 червня президент Петро Порошенко схвалив відповідний закон.

Зараз ви читаєте новину «Відсьогодні 75% телеефіру буде україномовним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути