Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2022 12:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Низка країн ЄС відреагували на скандальні заяви Макрона про Путіна

Низка країн ЄС відреагували на скандальні заяви Макрона про Путіна
Чехія минулого тижня передала європейським столицям проєкт демаршу. Фото: eastnews.ua

Група країн східного флангу Європейського Союзу офіційно обурилася словами президента Франції Еммануеля Макрона про гарантії безпеки для Росії.

12 грудня низка держав офіційно висловила невдоволення та пояснила Франції свою позицію щодо слів президента Макрона про те, що Заходу варто подумати, як задовольнити потребу РФ у "гарантіях безпеки" під час можливих переговорів щодо припинення війни в Україні, повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела у дипломатичних колах.

"Головуюча у Раді ЄС Чехія допомогла офіційно оформити цей демарш. До нього приєдналися держави Балтії, Польща та Словаччина, можливо, і Чехія", – наводить видання слова трьох дипломатів.

Агентству поки що не вдалося отримати офіційні підтвердження чи спростування цих деталей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер прокоментував скандальні заяви Макрона щодо Путіна

Чехія минулого тижня передала європейським столицям проєкт демаршу. У документі йшлося про те, що усі попередні дії РФ стосовно європейської безпекової архітектури мали на меті розколоти й ослабити Європу. У документі також нагадали, як розвивався діалог із Кремлем щодо питань безпеки, починаючи з акту про співпрацю Російської Федерації і НАТО 1997 року і до обговорень, які наприкінці 2021 року Москва ініціювала перед відкритим нападом на Україну.

Остаточний документ Чехія та представники ще кількох країн-членів ЄС передали до МЗС Франції у понеділок.

Лідери правлячої коаліції Німеччини з подивом відреагували на слова президента Франції Емануеля Макрона щодо надання Росії "гарантій безпеки" з боку колективного Заходу. Макрону нагадали, що НАТО ніколи не погрожувало Росії.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Захід повинен розглянути, як задовольнити потребу Росії в гарантіях безпеки, якщо її президент Володимир Путін погодиться на переговори про припинення війни в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Низка країн ЄС відреагували на скандальні заяви Макрона про Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути