Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2018 21:02

"Русcкий мир" зазнав удару

"Русcкий мир" зазнав удару
Росія втратить вплив на православ'я, каже політолог Вадим Карасьов. Фото: AFP

Рішення Вселенського патріархату про підтримку автокефалії Української православної церкви - удар по "русскому миру". Про це сказав політолог Вадим Карасьов в ефірі одного з телеканалів.

"Сьогодні багато країн мають помісну церкву - Болгарія, Румунія, Естонія. Україна отримала таку можливість теж. Націоналізувала православ'я. Багато країн йшли шляхом націоналізації релігії. Починаючи з англіканської церкви при королі Генріху VII і закінчуючи сьогоднішньою подією.

Це удар по "русскому миру". Українська православна церква Московського патріархату або долучиться до об'єднавчого процесу всіх православних церков, або через деякий час стане міноритарною православною церквою в Україні", - сказав він.

Церква відокремлена від держави. Але, насправді, це ключовий інститут суспільства, зауважив експерт.

"Є ще духовна влада. Наприклад, Франція є католицькою державою. Так, там церква не адмініструє. Але вона впливає на вірян. А віряни можуть впливати на політику, політичні партії. А скільки у Європі християнських партій? З тими чи іншими варіаціями.

І Україна намагається створити національну православну церкву. Щоб вважатися однією із найбільших православних держав", - пояснив Карасьов.

"Це удар по "третьому Риму". І це зменшення впливу російської православної церкви на світове православ'я.

Так, ми живемо у 21 столітті. Але багато завдань національного державного будівництва ми вимушені виконувати сьогодні, які інші країни пройшли 100-200 років тому. Ну така ситуація. У нас доганяюче національно-державне будівництво. І томосом Порошенко увійде в історію і залишиться у підручниках", - сказав політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Філарета зняли анафему

Синод підтримав автокефалію Української православної церкви. Про таке рішення стало відомо ввечері 11 жовтня.

Документ складається з 5 пунктів. Відповідно до них, українська церква буде підкорятися Константинополю. Також анафема Української православної церкви Київського патріархату визнана недійсною. Для того, щоб Україна отримала томос, мають об'єднатися три церкви – УПЦ КП, УПЦ МП і УПАЦ (Українська православної автокефальна церква), заявив патріарх УПЦ КП Філарет. Таке зібрання відбудеться дуже скоро, пообіцяв.

Зараз ви читаєте новину «"Русcкий мир" зазнав удару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути