вівторок, 07 червня 2011 16:00

Румунія буде і далі "битися" за українські острови на Дунаї?

Румунія буде і далі "битися" за українські острови на Дунаї?

Румунія та інші західні сусіди України навряд чи висуватимуть територіальні претензії до України.

Про це Gazeta.ua сказав директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, коментуючи інформацію про масове отримання громадянами нашої держави паспортів країн-сусідів та спрощення останніми процедури набуття громадянства.

"Ці загрози(територіальних претензій-Ред) є від деяких правлячих партій цих країн, але вони не є постійними. Це не є загальноєвропейською політикою. В цьому випадку, що самі громадяни України роблять вибір на користь певних проектів(Отримання громадянства та паспортів за спрощеною процедурою - ред.). Наприклад, отримуючи паспорти закордонного угорця або Румунії для того, щоб полегшити собі життя подорожуючи Європейським союзом", - зазначив експерт.

На його думку, "паспортизація" припиниться після того, як Україна отримає безвізовий режим з ЄС.

"Якщо ми отримаємо безвізовий режим, то ця загроза може бути зменшена", - додав політолог.

"Що стосується територіальних претензій, то ця загроза може матеріалізуватися хіба що у суперечці з Румунією щодо лінії розподілу островних територій на Дунаї, однак навряд чи вона переросте з потенційної у реальну", - підкреслив політолог

Відповідаючи на питання щодо бездіяльності влади у питаннях отримання паспортів громадян закордонних країн українцями, Віктор Чумак зазначив, що вітчизняне законодавство не надає владоможцям відповідного інструментарію.

"І до того ж влада може про це просто не знати, оскільки громадяни не повідомляють відповідні державні служби про це, то останні продовжують їх вважати громадянами України", - підкреслив політолог.

При цьому він заявив, що пік "паспортизації" вже минув.

"Коли було ухвалено відповідні законодавчі акти у Румунії та Угорщині, то ті, хто хотів отримати паспорт іноземної держави, вже отримали і тому цей процес на сьогоднішній день на них майже немає попиту", - резюмував політолог.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що українцям масово роздають угорські паспорти, а також румунські. В Угорщині була ухвалена програма підтримки закордонних угорців, яка спрощує процедуру набуття громадянства цієї країни. 

Зараз ви читаєте новину «Румунія буде і далі "битися" за українські острови на Дунаї?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути