Ексклюзиви
понеділок, 02 серпня 2021 11:33

Розстріли на Майдані: суд дозволив спецрозслідування проти Януковича

Розстріли на Майдані: суд дозволив спецрозслідування проти Януковича
За даними слідства, дії Януковича призвели до масових жертв серед мітингувальників у центрі Києва з 18 по 20 лютого 2014 року. Фото: TASS

Печерський райсуд Києва дозволив заочне розслідування щодо президента-втікача Віктора Януковича в справі про розстріли учасників Революції гідності, повідомили в Офісі генпрокурора. Враховуючи, що Янукович переховується в РФ, таке рішення суду дозволить українським правоохоронним органам провести розслідування за його відсутності.

За даними слідства, колишній глава держави бажав припинити масові акції протесту, які ставили під загрозу його перебування при владі, використовував наявні повноваження президента і діяв у складі організованої групи з колишніми головою СБУ та міністром внутрішніх справ. Організував застосування правоохоронцями без відповідних підстав і з порушенням норм законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів.

Такі дії Януковича призвели до масових жертв серед мітингувальників у центрі Києва з 18 по 20 лютого 2014 року. Як зазначили в ОГПУ, через дії Януковича протиправно вбили 62 особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шляху до Ради більше не буде": чому розпадається "Голос"

"Підозрюваному інкримінують організацію у складі злочинного угруповання, до якого входили екскерівники правоохоронних органів та інші колишні високопосадовці, з 18 по 20 лютого 2014 року незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організація терористичного акту", - повідомили в Офісі генпрокурора.

28 липня Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура подали до Вищого антикорупційного суду клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою колишньому президенту Віктору Януковичу і його синові Олександру.

Зараз ви читаєте новину «Розстріли на Майдані: суд дозволив спецрозслідування проти Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути