пʼятниця, 04 вересня 2009 09:10

Розсекретили документи КДБ про Народний рух України

Розсекретили документи КДБ про Народний рух України

Документи КДБ про Народний Рух розсекретила Служба безпеки України, повідомляє прес-служба відомства.

"СБУ вперше розсекречує і оприлюднює документи 20-річної давнини, які показують умови відродження української незалежності 1991 року, розповідають про створення і діяльність Народного руху України. Відсьогодні всі вони будуть доступні у Відкритому електронному архіві СБУ", - відзначив директор Архіву СБУ Володимир Вьятрович під час громадських історичних слухань, присвячених 20-літтю Народного руху України.

У Галузевому державному архіві СБУ всього знайдено 250 документів КДБ про ситуацію в Україні наприкінці 80-х - на початку 90-х років 20 сторіччя.

Але, за словами дослідників, це лише частина документів, що розповідають про роль Руху в отриманні незалежності. Більшість документів втрачена. Існують гіпотези про вивіз їх до Москви в останні дні існування Радянського Союзу.

СБУ розсекретила документи, які підтверджують знищення величезної кількості матеріалів тих часів. У виконання наказу КДБ СРСР N 0150 1990 року повністю знищені документи оперативного документування - відео і кінозйомки, фотографії найбільш важливих подій, багатолюдних акцій і маніфестацій.

24 травня 1991 року майже одночасно знищений масив матеріалів КДБ про з"їзди Народного руху, найважливіші рухівські акції.

З архівними документами про діяльність Народного руха України можна познайомитися в системі Відкритого електронного архіву СБУ, який є в кожному обласному центрі України.

Матеріали з архіву також будуть представлені на виставці 12 вересня в Національному Палаці "Україна"". До того ж, СБУ разом з Інститутом в історію України національної академії наук України готує до видання збірку цих документів, пише Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Розсекретили документи КДБ про Народний рух України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути