Ексклюзиви
вівторок, 11 липня 2023 09:22

Розпочинається саміт НАТО у Вільнюсі: що потрібно знати

Розпочинається саміт НАТО у Вільнюсі: що потрібно знати
У Вільнюсі можуть ухвалити важливі рішення щодо України. Фото: eastnews.ua

Сьогодні у другій половині дня розпочинається зустріч глав держав та урядів НАТО у Вільнюсі.

Там можуть ухвалити гарантії безпеки для України, передає "Укрінформ".

"Атмосфера саміту та всі дискусії, які точаться серед офіційних осіб та серед представників преси, свідчать, що головним питанням та головною інтригою Вільнюського саміту залишається питання: яким чином країни-союзниці зможуть відповісти на рішуче прагнення України до членства в НАТО, готовність до якого Збройні сили України кожного дня доводять на полі бою із жорстоким та підступним російським агресором", – йдеться у повідомленні

Очікується, що саміт ухвалить три принципові рішення щодо України.

Перше стосується ухвалення широкого багаторічного пакета допомоги для України для підтримки боєздатності українських військ та їхньої взаємосумісності з арміями НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО ще не вирішили, що скажуть про Україну на саміті у Вільнюсі

Другим елементом є виведення на якісно новий рівень політичних стосунків між НАТО та Україною за допомогою створення двосторонньої Ради. Раніше існувала Комісія Україна-НАТО, що була консультативним органом. Рада зустрічатиметься в форматі 31 (невдовзі 32) + 1, тобто, союзники по НАТО й Україна. Під час зустрічей кожна держава отримає рівне право піднімати питання та пропонувати рішення. Ухвали Ради стануть обов'язками для всіх сторін-учасниць.

Третя складова стосується членства України. Хоча Україна і союзники по НАТО погодилися, що це питання можна практично розглядати лише після перемоги у війні, але Київ уже не влаштовує завірення, досягнуте у Бухаресті на саміті НАТО 2008 року. Конкретні рішення повинні озвучити під час першої в історії зустрічі Ради НАТО-Україна на вищому рівні, за участі президента Володимира Зеленського.

Зеленський та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проведуть брифінг до початку Ради. Домовленості озвучать після неї.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

22 країни-члени НАТО підтримують вступ України до Альянсу.

Після інтенсивних переговорів союзники по НАТО досягли консенсусу щодо усунення плану дій зі шляху України до членства в Альянсі, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Розпочинається саміт НАТО у Вільнюсі: що потрібно знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути