Ексклюзиви
середа, 13 листопада 2013 22:49

"Розчарування від політики Януковича конвертується на виборах" - Рибачук

"Розчарування від політики Януковича конвертується на виборах" - Рибачук
Олег Рибачук. Фото: kryvda.com

Україна планує підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміту у Вільнюсі 28-29 листопада. Однією із вимог ЄС було припинення вибіркового правосуддя. Зокрема, західні партнери очікують на успішне вирішення проблеми екс-прем'єрки Юлії Тимошенко. Проблема в тому,що парламентарі не поспішають голосувати за необхідні закони.

- Шанс на підписання ще існує, бо всі розуміють, що єдина людина, від якої залежить рішення - це Віктор Янукович, - розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua громадський діяч Олег Рибачук. - А він ще точно не визначився, і намагається зараз не продешевити. В цьому полягає трагедія країни - такі високі ставки залежать від спроможності визначатися однією людиною.

Як влада буде пояснювати подальші кроки?

- Офіційна пропаганда говоритиме про те, що жодної зміни курсу немає. Казатиме, що буде ще можливість підписати Асоціацію. Також вона намагатиметься перевести стрілки. Якщо Угода не буде підписана, то скаже, що це вина Європи. А вона зробила всі можливі реформи, і часткова правда в тому є.

Якою буде позиція Європи?

- Дипломати, з якими я спілкувався наголосили, що європейці можуть приймати кінцеве політичне рішення в день саміту. Навіть звіт місії Кокса-Кваснєвського - є звітом перед Європейським парламентом. В ЄС немає одностайної думки. І є таке відчуття, що така невизначеність з їхньої сторони продовжуватиметься.

Все ж таки, що почуємо, якщо Угоду не підпишуть?

- Пісню про те, що буде можливість підписати через півроку. Але я в це не вірю. Якщо президент не виконає обіцяне, то з ним більше як з президентом ніхто за стіл переговорів сідати не буде.

Як це вплине на перебіг виборів 2015 року?

- Це означає, що наступна президентська кампанія у нас буде на тему: "Хто може бути тією людиною, яка не просто підпише Угоду, а зможе її виконати". Суспільні настрої змінилися, і партійній пропагандистській машині не вдасться переконати Україну в тому, що Європа винна у зриві Асоціації.

Чи поверне влада курс на Митний союз?

- Вона цього не прагне, і немає доказів, що вона таки цього хоче. Бо в такому випадку це означає для неї повну втрату влади. МС - це структура, де нема натяку на рівноправ'я. Виграє там тільки Росія. Українська влада зараз намагається не приєднатися до жодного союзу, і говорити, що їй потрібно більше часу, щоби бути краще готовою до ЄС.

Хто може скористатися зірванням Асоціації?

- В першу чергу опозиція. І побудує на цьому президентську кампанію. Це передбачувано, бо я би теж саме зробив. Янукович зараз забрав євроінтеграційний прапор у опозиції, тому суспільство, яке підтримує такий напрям, підтримуватиме і політика, який зможе виконати цю обіцянку.

Суспільство агресивно реагуватиме на непідписання Угоди?

- Я не вірю в багатотисячні вуличні акції, бо суспільство не бачить того лідера, за яким воно готове йти. Воно не бачить програми, тобто зараз сили не мобілізовані. Але люди зроблять свої висновки. І розчарування нинішньою політикою президента Януковича буде величезне. Потім воно конвертується на виборах.

Зараз ви читаєте новину «"Розчарування від політики Януковича конвертується на виборах" - Рибачук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути