пʼятниця, 22 липня 2022 13:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Розблокування експорту зерна: США підтримують угоду між РФ та Україною

Розблокування експорту зерна: США підтримують угоду між РФ та Україною
США підтримають "зернову угоду" між РФ та Україною. Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko

Сполучені Штати Америки виступають за підписання угоди з урегулювання питання експорту зерна між Україною та Російською Федерацією.

Вашингтон вітатиме таку угоду, заявив 21 липня офіційний представник Державного департаменту США Нед Прайс під час брифінгу, передає Gazeta.ua.

"Ми вітаємо старанну працю генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй і наших турецьких союзників. Це те, до чого закликали не лише Сполучені Штати, але й інші члени міжнародного співтовариства. Держсекретар Ентоні Блінкен закликав до цього на початку місяця в контексті міністерської зустрічі G20 на Балі. Це те, до чого приєдналися інші члени G20", – сказав Прайс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держдепі США підтримали відновлення роботи "Північного потоку"

Він нагадав, що від початку повномасштабної війни Росія використовує їжу як зброю, блокуючи експорт українського зерна. Прайс підкреслив необхідність стежити за виконанням можливої угоди всіма сторонами, зокрема РФ.

"Росія тримає цю блокаду занадто довго. Вони не допускають мільйони тонн українського зерна до тих, хто його потребує. Ми вітаємо оголошення такої угоди, але РФ має бути відповідальною за її виконання", – додав представник Держдепу США.

Росія має припинити блокаду. У Держдепі США вітають намагання ООН розв'язати питання заблокованих портів у Чорному морі шляхом переговорів між Україною, Туреччиною та країною-агресоркою РФ.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна готова сприяти експорту продовольства з України, однак для цього Захід "має зняти обмеження" для постачання зерна з Росії.

Російські окупанти п'ятий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Однак Росія і Туреччина попередньо домовилися про розблокування постачання українського зерна через Чорне море. Але вони не погоджували це з Україною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти з розмінуванням морського узбережжя біля Одеси й супроводжувати українські судна із зерном.

Україна є великою житницею для країн Близького Сходу й Північної Африки, які залежать від імпорту. Блокування портів Росією призведе до глобальної кризи голоду.

13 липня в Туреччині завершилися переговори України, Туреччини, ООН та Росії щодо розблокування українських портів та експорту зерна на міжнародний ринок. ООН очікує на позитивні заяви за підсумками переговорів у Стамбулі про експорт продовольства з України.

Зараз ви читаєте новину «Розблокування експорту зерна: США підтримують угоду між РФ та Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути