четвер, 08 серпня 2019 13:24

"Роттердамом+" ошукали споживачів на понад 18 млрд грн: НАБУ трусить топ-чиновників

"Роттердамом+" ошукали споживачів на понад 18 млрд грн: НАБУ трусить топ-чиновників
НАБУ завело справу за схему Ротердам+.

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем 6-м особам, причетним до введення так званої формули "Роттердам+", зокрема екс-голові Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитру Вовку.

Споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків, повідомили у відомстві 8 серпня.

Серед підозрюваних - Дмитро Вовк.

Також - чинний директор ДП "Оператор ринку", який на момент запровадження "Роттердам+" був членом НКРЕКП, начальник відділу комісії, керівник управління комісії, заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України; директор департамента однієї з компаній вказаної групи.

Представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Слідство встановило, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній 2015-го почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме - витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі.

Після того, у березні 2016-го комісія на пропозицію пристала, передбачивши неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації.

Це, у свою чергу, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії та, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які понесли фінансовий тягар із оплати необґрунтованого тарифу.

У результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, у тому числі й першої необхідності.

Дмитро Вовк очолював комісію майже 3,5 роки. Прийшов на посаду 25-річним. Раніше працював у фінансовій компанії "Інвестиційний капітал Україна", засновником якої є колишня голова Нацбанку Валерія Гонтарева. Потім — менеджером у кондитерській корпорації "Рошен" Петра Порошенка в Москві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов знову став найбагатшим в Україні

Позаторік Національне антикорупційне бюро розслідувало змову в затвердженні оптової ціни електроенергії за формулою "Роттердам+". Згідно з нею, ціна вугілля в тарифі теплових електростанцій формується у результаті торгів на нідерландській біржі разом із вартістю його транс­портування. Формула вигідна компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, кажуть експерти.

Зараз ви читаєте новину «"Роттердамом+" ошукали споживачів на понад 18 млрд грн: НАБУ трусить топ-чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути