Ексклюзиви
пʼятниця, 02 вересня 2022 14:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія возить із Сирії зброю через Босфор – Україна відреагувала

Росія возить із Сирії зброю через Босфор – Україна відреагувала
Київ закликав Анкару закрити Босфор російським суднам, які перевозять зброю. Фото: pixabay.com

Україна закликала Анкару заблокувати рух російських суден, які перевозять військову техніку.

Ці судна відправляються з російської бази в Сирії, а потім проходять через контрольовані Туреччиною протоки Босфор і Дарданелли, повідомляє Wall Street Journal.

"Це єдиний шлях, яким російські кораблі можуть дістатися із Середземного в Чорне море. Туреччина закрила свої протоки для військових кораблів, тож Росія не може перекинути свої військові судна, однак торговельні кораблі часто провозять зброю", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія перебільшує свою військову міць. Озброєння в Україну стягують звідусіль

Вночі у 20-х числах серпня російське вантажне судно Sparta II переправило через турецькі протоки в чорноморський порт ЗРК С-300. Судно належить московській компанії "Оборонлогістика", що контролюється міноборони Росії. Екіпаж судна цивільний, але вантаж часто військовий.

В "Оборонлогістиці" стверджують, що судно перевозило оливкову олію. Сполучені Штати Америки наклали на компанію санкції у травні.

Згідно з конвенцією Монтре, Туреччина має право блокувати вхід військових кораблів інших країн у Чорне море за певних умов.

Російська Федерація зі своїх баз у Сирії змогла перекинути до Чорного моря ракети для комплексу С-300 через Босфор, оминувши обмеження Туреччини.

24 серпня вночі протоку перетнуло торговельне судно Sparta II, пунктом призначення якого був Новоросійськ. Це російський порт і велика військово-морська база неподалік Керченського мосту. Ракети С-300, що були на борту, повинні зміцнити російську оборону поблизу Керчі або в інших районах.

Зараз ви читаєте новину «Росія возить із Сирії зброю через Босфор – Україна відреагувала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути