четвер, 15 березня 2012 16:22

"Росія вже не така сильна, щоб бути імперією типу Романових або Сталіна" — Карасьов

"Росія вже не така сильна, щоб бути імперією типу Романових або Сталіна" — Карасьов

Проблеми російської демократії – це проблеми імперії й постімперії. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив директор Інститут глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Якщо Росія лібералізує політику й економіку, то просто розпадеться", - зауважив він.

За словами політолога, у російській структурі справжній суверен – не народ, а президент.

"Він стоїть над гілками влади, над конституцією, законами і відпустити країну до демократії не може. Проблеми демократизації одразу наштовхуються на існування Росії як великої держави. Навіть у російській мові слово "держава" – "государство" походить від "государь". Бо вся держава – в руках "государя". Демократизація ставить питання: що буде після імперії? Це страшить усіх", - підкреслив він.

Карасьов наголосив, що за демократичної системи Росія втратить свої ресурсні колонії – Сибір, Поволжя.

"Щойно країна розпочне шлях до лібералізації, постане питання сепаратизму. Демократизація 1990-х стикнулася з проблемою Чечні й Кавказу. Бо це зона нестабільності. Там навіть держави немає, а є родово-племінні владні структури. Ці території можуть стати зоною впливу для Ірану, Туреччини, Саудівської Аравії абощо. Уся геополітична структура світу зміниться", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найбільше вплинуло на українську ментальність російське панування" - історик Андреас Каппелер

"Росія вже не така сильна, щоб бути імперією типу Романових або Сталіна. Але ще занадто сильна, щоб відмовитися від імперських амбіцій і будувати типову східноєвропейську демократичну країну, однак в інших територіальних межах. І тоді може статися, що Україна буде за територією більша, ніж Росія. Тому вона підтримує хитку рівновагу між уже-не-імперією і ще-не-державою за рахунок зовнішньої політики – економічної, енергетичної тощо. Саме тому й не відпускає Україну, Білорусь та інші суміжні держави. Вона мусить тримати периметр по своїх кордонах. Якщо його не буде, то демократизація довколишніх країн перекинеться на Росію – і далі буде все з тими-таки наслідками", - підкреслив політолог.

Тому, за словами Карасьова, всі російські модернізації й лібералізації йдуть лише згори: "Це не європеїзація – створення сучасної, модерної, мобільної нації. А імперська модернізація, що живить, оновлює імперію й завжди закінчується підсиленням її військового потенціалу".

Думки інших експертів щодо того, чи зможе Росія стати ліберальною державою й модернізуватися, читайте у новому номері журналу "Країна" № 10 (113) за 15 березня 2012 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Росія вже не така сильна, щоб бути імперією типу Романових або Сталіна" — Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути