Ексклюзиви
вівторок, 21 листопада 2006 10:35

Росія підвищила ціну на газ для Польщі

Польський газовий монополіст PGNiG і російська компанія "Газпромекспорт" оголосили про зміну ціни на газ, що поставлявся до Польщі.

Офіційні ціни контракту не розголошуються, проте за оцінками співробітників PGNiG, ціна постачань "Газекспорта" з Нового року підвищиться на 10% до $310-320 за тис. кубометрів газу.

"Газпромекспорт" поставить до Польщі 4,5 млрд кубометрів за рік. Крім того, 17 листопада був підписаний інший контракт на постачання в 2007-2009 роках 2,5 мільярдів кубометрів газу до Польщі - компанія RosUkrEnergo поставить газ по $290 за тис. кубометрів газу.

Раніше Польща заблокувала можливість Єврокомісії вести переговори з Росією за новою угодою ЄС-Росія. Представники Польщі заявили, що готові зняти вето після того, як Росія скасує обмеження на імпорт польських сільгосппродуктів і приєднається до європейської енергохартії. На це глава Мінсельгоспа Росії Олексій Гордєєв заявив, що Польща стала "плацдармом для реекспорту забороненої продукції та контрабанди" до Росії.

Варто відзначити, що підвищення ціни на газ для Польщі співпало за часом з конференцією Європейської енергохартії. Під час конференції комісар ЄС із зовнішніх зв"язків Беніта Ферреро Вальднер (Bennita Ferrero Waldner) заявила, що Євросоюз закликає до укладення нових довгострокових контрактів з постачальниками ЄС, і в першу чергу з російським "Газпромом".

"Газпромекспорт" є найбільшим експортером газу в Росії. 100% компанії належить "Газпрому". RosUkrEnergo є ексклюзивним постачальником природного газу з Середньої Азії на Україну. Половина пакету акцій компанії також належить "Газпрому", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Росія підвищила ціну на газ для Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути