вівторок, 15 лютого 2022 16:49

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Російський агресор не має бути безкарним - Кравчук, Кучма і Ющенко звернулися до підписантів Будапештського меморандуму

Російський агресор не має бути безкарним - Кравчук, Кучма і Ющенко звернулися до підписантів Будапештського меморандуму
Троє президентів опублікували жорстку заяву. Фото: Getty Images

Три президенти України - Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали підписантів Будапештського меморандуму довести, що документ "не був простим обманом".

Звернення до країн-підписантів Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї опублікував "Інтерфакс-Україна".

"П'ять ядерних держав зобов'язалися перед Україною поважати її незалежність і територіальну цілісність.

Надання гарантій безпеки стало умовою добровільної відмови України від її ракетно-ядерного потенціалу. На той час він був третім у світі, переважаючи потенціали Франції, Великої Британії і КНР.

Тепер Україна може згадувати урочисті обіцянки "великої четвірки" (ми були вдячні за те, що до меморандуму приєднався Китай) хіба що як знущання", - сказано.

Ще 2014 року Росія зруйнувала територіальну цілісність України, окупувавши Крим і частину Донбасу. І сьогодні з трьох сторін на Україну спрямована загроза подальшого військового вторгнення.

"Ми опинилися перед перспективою економічної блокади - енергетичної з півночі, морської з півдня. Тим часом, неприпустимість економічного тиску на Україну теж була зафіксована як один з пунктів Будапештського меморандуму.

Що ж ми чуємо у відповідь на такі дії від учасників угоди, на чий захист і на чию рішучість ми маємо розраховувати? Лише заклики до їхніх громадян і дипломатів тікати з небезпечної України якнайшвидше", - йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна безнадійне становище. Але він завдасть багато болю та страждань українському народу" - Піонтковський

Україна чує лише "суворі попередження" агресору, і що він заплатить "ціну", проте вона не включатиме "Північний потік-2" і SWIFT.

"Сьогодні вирішальний момент, коли можна довести, що Будапештський меморандум не був простим обманом. Що сильний може бути чесним і сміливим. Так доведіть свою справжню силу", - звернулися троє президентів.

У зверненні вони також закликали зробити ті кроки, які можуть зупинити агресора, а "не підкріпити його віру в безкарність".

"Якщо сьогодні ми програємо, жодних Будапештських меморандумів більше не буде. Дивлячись на наш досвід, жодна країна, яка може отримати ядерну зброю, за жодних обставин від неї вже не відмовиться.

Тому на кону наразі не лише доля України та ваш світовий авторитет. На кону - майбутнє безпеки всього світу. Усвідомте це. І майте силу бути відповідальними!" - наголосили.

5 грудня 1994-го Україна, США, Росія і Велика Британія уклали міжнародну угоду - Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної збро́ї.

Через 19 років після підписання Меморандуму, 2014-го Росія почала збройну агресію проти України і захопила частину її території.

Зараз ви читаєте новину «Російський агресор не має бути безкарним - Кравчук, Кучма і Ющенко звернулися до підписантів Будапештського меморандуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути