пʼятниця, 15 травня 2009 13:52

Росія вказала Україні, як бути з Мазепою та мовою

Росія вказала Україні, як бути з Мазепою та мовою

У МЗС Росії засудили політику Києва, направлену на реабілітацію гетьмана Івана Мазепи, розцінивши її як спробу втягнути український народ в "штучне надумане протистояння з Росією".

У департаменті інформації і друку російського зовнішньополітичного відомства звернули увагу на те, що "в даний час ведуться роботи зі спорудження пам"ятника Мазепі в Полтаві до 300-річного ювілею Полтавської битви, вже виданий президентський указ про заснування нової державної нагороди - хреста Мазепи".

"У цих умовах доводиться сподіватися на мудрість українського народу, який не дозволить себе втягнути в штучне надумане протистояння з Росією", - заявили в п"ятницю в ДІД МЗС РФ.

"Хотілося б нагадати українському керівництву, що ігри з історією, особливо з націоналістичною підосновою, ніколи ще ні до чого хорошого не приводили. І, намагаючись переписати спільну російсько-українську історію, власті України не стільки об"єднують українське суспільство, скільки розколюють його", - підкреслили в ДІД МЗС РФ.

У департаменті звернули увагу і на інші кроки Києва, направлені, зокрема, на "утиск російської мови в Україні, що створює напруження в російсько-українських відносинах".

Зокрема, відзначили в департаменті, президент України Віктор Ющенко зажадав прийняти заходи щодо неухильного дотримання вимог законодавства про мови посадовими особами під час виконання ними службових обов"язків.

"Глава держави зажадав прискорити створення спеціального органу виконавчої влади в питаннях мовної політики, відзначивши, що повноцінне функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя є гарантією збереження єдності України", - відзначили в департаменті.

У ДІД нагадали, що на сьогодні вже є два законопроекти, схвалені комітетом з питань культури і духовності Верховної Ради, в яких українська мова оголошується обов"язковою для застосування у всіх сферах публічного життя.

"Також продовжуються спроби нового розкручування теми "голодомору" і політичних репресій", - заявили в ДІД МЗС РФ.

Нещодавно голова Відділу зовнішніх церковних зв"язків Української православної церкви архімандрит Московського патріархату Кирило (Говорун) припустив, що з Мазепи можуть зняти анафему, оскільки її проголошення мало суто політичне підґрунтя.

"Мазепа зрадив Петра, порушив клятву, цей факт був, він гідний осуду, бо клятва робилася на Євангелії і на хресті, але все ж таки цей політичний учинок Мазепи повинні оцінювати політики, історики, але не думаю, що в цьому має брати участь Церква", - сказав архімандрит.

Проте постійний член Священного Синоду УПЦ (МП) митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел заявив, що подібні заяви священиків Московського патріархату є результатом політичного тиску на УПЦ (МП).

За матеріалами: Інтерфакс, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Росія вказала Україні, як бути з Мазепою та мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

170

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути