середа, 08 червня 2011 12:27

Росія відключить кризову Білорусь від поставок електроенергії

Росія відключить кризову Білорусь від поставок електроенергії

Валютна криза в Білорусі призвела до зупинки платежів за російську електроенергію.

"Біленерго" не платить за російську електроенергію з березня 2011 року. У результаті цього, борг білоруської компанії перед "Інтер РАО ЄЕС" досяг 1,5 млрд руб.

У зв'язку з чим "Інтер РАО" може вже з 9 червня вдвічі скоротити обсяги експорту електроенергії до Білорусі, а потім повністю зупинити його, якщо Мінськ не почне гасити борг.

Білоруські мережі раніше використовувалися "Інтер РАО" і для транзиту електроенергії в Прибалтику і Калінінградську область. Але зараз на ці поставки зупинка експорту до Білорусі не вплине, оскільки "Інтер РАТ" використовує інші маршрути.

У березні валютний ринок Білорусі через дії уряду перестав функціонувати, що паралізувало розрахунки білоруських компаній з зовнішньоторговельними партнерами. Справа в тому, що за відсутності валютної виручки білоруські резиденти більше не мають можливості обслуговувати свої валютні борги.

Нагадаємо, "Інтер РАО" вже конфліктувало з Білоруссю. Так, в 2010 році сторони не змогли узгодити ціну транзитних поставок до Прибалтики. Після цього Мінськ оголосив, що закриває на ремонт основну ЛЕП, що пов'язує енергосистеми двох країн. Після цього експорт до Білорусі зупинився. Відновити постачання вдалося лише до лютого 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Росія відключить кризову Білорусь від поставок електроенергії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути