Ексклюзиви
неділя, 05 вересня 2010 13:58

Росія та Україна готуються переписати угоди по Чорноморському флоту

Росія та Україна готуються переписати угоди по Чорноморському флоту

Російська сторона пропонує укласти договір про порядок застосування зброї військовослужбовцями Чорноморського флоту поза місцями базування.

Такі пропозиції РФ озвучила під час перемовин щодо особливостей функціонування ЧФ Росії в Криму, які готуються, повідомило джерело "Дзеркало тижня".

Крім того, за інформацією джерела, російські пропозиції, анонсовані заступником міністра закордонних справ Росії Григорієм Карасіним, включають документи про узгодження пересувань підрозділів ЧФ РФ поза місцями їх дислокації.

Зокрема, росіяни пропонують скасувати норму, згідно до якої російська сторона попереджає Україну за три дні у випадку, якщо суда ЧФ мають намір залишити бухту у Севастополі. Натомість РФ пропонує лише повідомляти про це.

У документах також описується порядок пропуску через український кордон військовослужбовців Чорноморського флоту РФ, пільговий митний режим при ввезенні матеріально-технічних засобів для російського флоту і механізм заміни озброєнь.

Також Росія хоче укласти угоди про інфраструктуру флоту; про спільне використання маяків. Зокрема РФ хоче отримати дозвіл на модернізацію флоту.

Фігурують у документах взаєморозрахунки, пов"язані з перебуванням ЧФ РФ з 28 травня 2017 року.

У свою чергу, українська сторона хоче укласти угоди про попередження надзвичайних ситуацій у місцях дислокації ЧФ РФ, про дії сторін у разі виникнення кризової ситуації, пов"язаної з використанням флоту.

Також Україна хоче підписати договір про питання юрисдикції та надання правової допомоги у кримінальних справах.

Нагадаємо, що згідно до діючих угод Росія має право модернізувати флот лише за погодженням з українською стороною.

Зараз ви читаєте новину «Росія та Україна готуються переписати угоди по Чорноморському флоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути