пʼятниця, 19 березня 2021 11:32

Росія має піти геть з України, доти буде під санкціями - президент Литви виступив у Раді

Росія має піти геть з України, доти буде під санкціями - президент Литви виступив у Раді
Литва підтримує Україну на шляху до ЄС і НАТО, заявив Гітанас Науседа. Фото: Oleksandr Klymenko

Президент Литви Ґітанас Науседа виступив у Верховній Раді України. Промову до народних депутатів він почав українською.

"Хоча минуло 7 років від військової агресії, яка зруйнувала міжнародний лад і злагоду в Європі, ми, литовці, далі твердо кажемо: Крим - це Україна (присутні в залі аплодували стоячи, оплески тривали довго. - Gazeta.ua). Ми суворо засуджуємо Росію. Виступаємо за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Вітаємо ініціативу зі створення "Кримської платформи", - сказав литовський президент.

"Закликаємо Росію та її угруповання невідкладно виконати вимоги Мінських угод. Санкції проти Росії мусять діяти доти, доки вона не залишить незаконно зайняті території України.

Не сумніваємося, що міцній Україні місце у міцній Європі. Щиро тішимося за цивілізаційний вибір України - прямувати до європейської та євроатлантичної інтеграції, як затверджено в Конституції.

Литва завжди підтримувала вас на шляху до ЄС і НАТО. Ми знаємо краще, ніж будь-хто інший, що на вас чекають важкі випробування, та готові поділитися досвідом. Успіх реформ потрібний передусім для забезпечення добробуту населення та стабільності держави.

Вірю, що щільніша взаємодія між нашими країнами, утворення цифрової економіки могли б відкрити корисні можливості для розвитку української промисловості, підприємств.

Кризу ми подолаємо за допомогою масового щеплення. Особисто домагаюся, щоб лідери ЄС домовилися щодо солідарного механізму розподілу вакцин із країнами "Східного партнерства", - заявив Науседа. Оплески.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США продовжили санкції проти Росії

Також він заявив про "небезпечну білоруську атомну електростанцію".

"Будівельник електростанції Росія не лише піддала ризику здоров'я жителів регіону, але й намагається використати проєкт електростанції для розширення свого впливу.

Зростаюча крихкість Білорусі означає пряму загрозу для інтересів не лише Литви, а й України. Тому хочу попросити владу України підтримати позицію країн Балтії стосовно білоруської атомної електростанції та не купувати електроенергію, вироблену в Островці", - заявив Науседа.

Депутати знову аплодували.

"Вчасні інвестиції дозволили Литві зменшити пряму загрозу, яку несуть такі російські енергетичні проєкти, як трубопровід Nord Stream 2. Тому тішимося, що й Україна має намір попрямувати шляхом синхронізації електричних мереж із континентальною Європою.

Століття спільної історії навчили литовців шанувати волелюбний український народ та високо цінити ваш незалежний характер. Сьогодні ми з великою радістю спостерігаємо відновлення і відродження вашої країни - гідної європейської держави, яка знає свою цінність. Український народ вартий змін, сповнених надією.

Слава Україні", - сказав президент Литви.

"Героям слава", - відповіли депутати. Зал аплодував стоячи.

8-й рік триває агресія РФ проти України. У березні 2014-го російський окупант анексував Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Росія має піти геть з України, доти буде під санкціями - президент Литви виступив у Раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути