Ексклюзиви
пʼятниця, 06 жовтня 2017 19:37

Росія й надалі гратиметься в "их там нет" - експерт

Росія й надалі гратиметься в "их там нет" - експерт
Сергій Солодкий: Визнання Росії агресором не вплине на рішення про миротворців на Донбасі. Фото: iwp.org.ua

Визнання Росії агресором не вплине на вирішення конфлікту на міжнародній арені.

Про це Gazeta.ua сказав експерт з міжнародних відносин Сергій Солодкий.

Новим законом про Донбас ми визнаємо Росію окупантом. Чи маємо розірвати з нею дипломатичні та економічні відносини?

- Де-факто вони вже розірвані. Люди, які розуміють речі де-факто знають, що Україна та Росія перебувають в стані війни. Що дипломатичних відносин як таких немає. Попри те, що українські та російські політики комунікують для вирішення конфлікту. На всіх зустрічах йде мова про те, щоб призупинити військовий конфлікт. А Росія продовжує гратися в казуїстику й усім розповідає: "Их там нет".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У президента пов'язують закони щодо Донбасу з отриманням зброї

Проголосивши Росію агресором, підвищимо шанси на рішення в міжнародних судах про відшкодування збитків під час окупації?

- Є аналітики й правозахисники, які вважають, що це може вплинути на розгляд справ. Я боюсь, що тут все-таки можуть бути проблеми. Ми їх вже бачили на розгляді в Гаазі (19 квітня Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у справі "Україна проти Росії". Він не знайшов підстав для введення додаткових заходів щодо Росії згідно Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Дав кожній із сторін по року на подачу доказової бази суддівській колегії. - Gazeta.ua). Україні доведеться ще дуже довго збирати серйозні докази, щоб покласти на Росію юридичну відповідальність, не лише політичну. Напевно в судах України це буде мати значення. У міжнародних буде важко довести, що саме Росія окупувала ці території. Я боюсь, що аргумент не спрацює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна просить дати миротворцям на Донбасі авіацію

Як це вплине на рішення про миротворців на Донбасі?

- Жодним чином. Надто несумісні, надто протилежне бачення Росії та України на завдання миротворчих сил. Жодний закон не може на це вплинути. Росія має основну ціль — зберегти свій вплив над окупованими територіями будь-яким способом. Україна вбачає в миротворцях відновлення суверенітету на окупованих територіях без будь-якого російського факту. Закон не наближує поступку жодної сторони.

Якщо Росію визнають стороною конфлікту, чи матиме право вето в Радбезі ООН на введення миротворців на Донбас?

- Якщо це визнають юридично, то Росія не матиме правова голосу взагалі. Але досі українській дипломатії не вдалося цього зробити. А чому? Відповідь очевидна. Росія сама себе не визнає стороною конфлікту.

6 жовтня Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому доопрацьований президентський законопроект "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Зараз ви читаєте новину «Росія й надалі гратиметься в "их там нет" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути