середа, 02 вересня 2009 09:23

Росія дозволила Україні купувати менше газу в обмін на дешевий транзит?

Росія дозволила Україні купувати менше газу в обмін на дешевий транзит?

Росія дозволила Україні спожити наступного року удвічі менше газу, ніж записано в газових контрактах в обмін на "певну знижку в тарифі на транспортування природного газу територією України".

Про це "Коммерсанту-Украина" повідомило джерело в Мінпаленерго.

За словами того ж джерела, українська сторона попросила не лише знизити обсяги постачань, але і припинити судові розгляди з трейдером RosUkrEnergo у Стокгольмі ("Газпрому" належить 50%), який вимагає від "Нафтогазу" виплатити $600 млн. пені за невчасну оплату газу у 2008 році.

Джерело видання в апараті уряду РФ повідомило, що розгляд у Стокгольмі призупинено.

За словами радника прем"єра України, члена комітету Верховної ради з ПЕК Олександра Гудими, "предметів для компромісу між Україною та Росією може бути як мінімум два".

"Перш за все це ставка на транзит російського газу територією України. Ще один - це переговори щодо будівництва на території України заводу з виробництва ядерного палива. Україні надійшли дві пропозиції - від російської корпорації ТВЕЛ і американської Westinghouse. Остаточне рішення, з ким реалізовувати проект, поки не прийнято, але, думаю, буде прийнято найближчим часом на користь російського виробника", - сказав Гудима.

Нагадаємо, що вчора Прем"єр-міністри України та Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін домовилися про те, що обсяги закупівлі газу Україною визначатимуться з урахуванням впливу кризи на економіку

30 квітня прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Росія не застосовуватиме штрафні санкції відносно України за недобір російського газу впродовж 2009 року.

28 серпня прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Україна веде переговори з РФ про скорочення обсягів закупівлі газу у 2010 році "Нафтогазом України" в "Газпрому" до 27 млрд. кубометрів.

Згідно із січневими контрактами "Нафтогаз України" і "Газпрому", з 2010 року Україна щороку повинна купувати російський газ в обсязі 52 млрд кубометрів на рік.

proUa
Зараз ви читаєте новину «Росія дозволила Україні купувати менше газу в обмін на дешевий транзит?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути