вівторок, 17 серпня 2021 16:08

Російський окупант забирається - потім вибори. Уряд написав законопроєкт

Російський окупант забирається - потім вибори. Уряд написав законопроєкт
Конфліктний період вважається завершеним з дати закінчення тимчасової окупації, йдеться в законопроєкті. Фото: Reuters

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт "Про засади державної політики перехідного періоду".

У документі йдеться, що датою початку тимчасової окупації Російською Федерацію територій України є 20 лютого 2014 року.

Конфліктний період вважається завершеним у межах населеного пункту або району з дати закінчення його тимчасової окупації.

Факт відсутності окупаційних військ РФ і встановлення повного контролю України над територіями встановлюють міністр оборони, голова Служби безпеки та міністр внутрішніх справ України шляхом спільного подання президентові.

Дата деокупації населеного пункту є днем завершення конфліктного і початку постконфліктного періоду на відповідній території.

Дату відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного державного кордону встановлює президент.

На окупованих територіях - жодних виборів

На тимчасово окупованих територіях загальнодержавні, місцеві вибори, референдуми не проводяться.

Загальнодержавні вибори та всеукраїнські референдуми на деокупованих територіях можуть бути проведені лише за умови дотримання вимог Конституції та законодавства України. Місцеві вибори – одночасно з черговими місцевими. Місцеві референдуми – не раніше проведення місцевих виборів.

Вибори та референдуми на деокупованих територіях проводяться з обов'язковим додержанням стандартів Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Ради Європи.

Вибори проводяться лише в разі можливості забезпечити:

недопущення протиправного втручання у виборчий процес, у тому числі з боку Російської Федерації;

дотримання принципів політичного плюралізму і багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі;

дотримання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб;

свободу передвиборної агітації, рівні можливості доступу до засобів масової інформації та відновлення українського теле- та радіомовлення, вільного обігу українських друкованих ЗМІ на деокупованих територіях;

безпечні умови діяльності та безперешкодну участь у виборчому процесі офіційних спостерігачів, зокрема від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, інших міжнародних організацій та іноземних держав.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування формуються за результатами виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти вбили українського воїна

Обмеження в участі у виборах і перебування на посадах

Особи, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю підривали основи національної безпеки і оборони України або порушували права і свободи людини, або ж сприяли таким діям, обмежуються в праві бути обраними на місцевих виборах і обіймати посади.

Також не можуть бути обраними чи обіймати посади особи, які були у складі окупаційних сил РФ, окупаційних адміністрацій РФ. За винятком тих, кого примушували.

Заборона для депутатів контактів з країною-агресором

Не допускається встановлення зв'язків і взаємодія народних депутатів, депутатів місцевих рад, органів місцевого самоврядування з посадовцями РФ.

Забороняється обговорення питань, пов'язаних із подоланням наслідків збройної агресії РФ проти України, без уповноваження на це від президента.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

З початку російської агресії на Донбасі під час бойової обстановки загинули 2694 українських військовослужбовців, отримали поранення 10 237, повідомляли Збройні сили України у травні.

Зараз ви читаєте новину «Російський окупант забирається - потім вибори. Уряд написав законопроєкт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути