середа, 26 травня 2010 13:20

Російська попса захлисне українські ефіри

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Віталій Шевченко.

"Партія регіонів пропонує вилучити 50% українського продукту з ефірів. Як на мене, то ці пропозиції трішки дивні. У світі немає таких країн, які б не дбали про свій культурний продукт і підкошували його", - сказав Шевченко.

Він пояснив, що у законодавстві закріплено 50% українського, а не україномовного продукту в ефірах. Мовники трактують такі пробіли у законодавстві на свою користь.

"Доходить до смішного. Компанія наполягала, що пісня, яку виконувала російська група, є українською, бо у її складі був барабанщик з українським паспортом. До українського продукту зараховувалося все: і твори тих, хто колись тут народився, але давно не живе, і музика, яка випадково вперше була виконана чи записана на території України. Тому треба конкретизувати і закріпити законодавчо 50% україномовного продукту в ефірах. Бо у нас працює правило дурня: якщо точно це у законі не напишеш, то людині неможливо доказати, що треба робити саме так", - упевнений Шевченко.

Він зазначив, що така практика діє у багатьох країнах. Наприклад, білоруси мають квоту 60% національного продукту в ефірах. А росіяни взагалі вирізають із концертів усі твори неросійськомовних артистів.

"Потім наші п'ятолизи копіюють ці концерти і крутять на українському телебаченні до запаморочення у голові. А коли Анастасія Приходько заспівала на Євробаченні куплетик українською, то це стало предметом розгляду навіть у Державній думі. Це свідчить про те, як брати-росіяни дбають про свою мову", - нагадав член Нацради.

Він вважає, якщо норма про 50% національного продукту на радіо і телебаченні буде вилучена, як пропонує Партія регіонів, то українські ефіри захлисне російська масова культура. Українське будуть вилучати навіть ті, кому б це не хотілося. Бо "їх підімне під себе вал російської маскультури".

"Говорити про те, що у нас чомусь немає половини ефіру національного надбання смішно. А якщо і немає, то його треба було б якось врегульовувати, щоб воно з'явилося. Це штучний прийом, але він об'єктивно потрібний", - упевнений Шевченко.

Як відомо, народний депутат від фракції Партії регіонів, член Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко пропонує вилучити з закону "Про телебачення і радіомовлення" норму про те, що в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% мають становити музичні твори українських авторів чи виконавців.

Зараз ви читаєте новину «Російська попса захлисне українські ефіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути