пʼятниця, 21 вересня 2012 10:57

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Рішення сенату США щодо Тимошенко – серйозне попередження для України - Карасьов

Рішення сенату США щодо Тимошенко – серйозне попередження для України - Карасьов
Вадим Карасьов: Українській владі варто замислитися. Фото: vsekommentarii.com

Якщо ситуація в Україні буде погіршуватися і будуть надалі порушуватися демократичні стандарти, в тому числі, і права політичних в'язнів, то прийнятий одноголосно американським сенатом проект резолюції щодо звільнення з ув'язнення колишнього прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко стане одним серйозним попередженням для країни.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Вадим Карасьов.

Сенат США вчора одноголосно прийняв проект резолюції із закликом звільнити з ув'язнення колишнього прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко. Що він буде означати для екс-прем'єра та для України?

- Для самої Юлії Володимирівни це може означати пом'якшення умов її перебування, також можливість виїзду закордон на лікування в Німеччину. Для України це може означати, що відступ від демократії в напрямку авторитаризму знов може і буде пригальмований.

Якщо резолюція буде втілена в рішення Держдепу і дійсно буде сформований "список Тимошенко", тобто тих осіб, які були причетні до не справедливого і незаконного ув'язнення Юлії Тимошенко, і не буде доступу до Сполучених Штатів Америки, можливо і до Європи, то це буде означати, що все ж таки тенденції до авторитаризму і використовування правоохоронних органів і судової влади для переслідування політичних опонентів можуть бути призупинені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенат США не встигне прийняти резолюцію по Тимошенко до нового року

Чим можуть закінчитись американські заклики для українських реалій, які можливі наслідки? Чи вийде ситуація за рамки словесних погроз?

- Поки що це все відбувається в рамках серйозних попереджень і не тільки словесних погроз, оскільки це вже серйозно. Це ж не просто резолюція сенату чи парламенту якоїсь країни. Сполучені Штати Америки, які контролюють фінансову систему світу, контролюють банківські рахунки, це по-перше. По-друге, багато чого буде залежати від того, як пройдуть парламентські вибори, та яка ситуація буде після виборів, безпосередньо, зразу після виборів.

Тоді, якщо ситуація буде погіршуватися , з точки зору демократичних стандартів і стандартів права, незалежного судочинства, тоді ці попередження і поки що такі попереджувальні погрози можуть перетворитися на реальні санкції проти окремих представників української еліти. Це доволі неприємно для української еліти і не виключено, що може стати реальним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волошин розповів, коли резолюція Сенату США перетвориться для Януковича у страшний сон

Сенат закликав Держдеп заборонити видачу віз для тих, хто причетний та відповідальний за ув'язнення Тимошенко. Хто буде в п'ятірці "чорного" списку?

- Я думаю, що Ренат Кузьмін (перший заступник генпрокурора України - Gazeta.ua), суддя Кірєєв (Родіон Кірєєв – головуючий суддя Печерського районного суду Києва в "газовій справі" Тимошенко - Gazeta.ua), чиновники Адміністрації президента , які опікувалися судовою реформою, представники пенітенціарної служби, тобто список відкритий. Він може бути наповнений будь-якими іншими прізвищами, але я думаю кандидати номер один – це Кузьмін і Кірєєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці заступилися за Тимошенко, прийнявши резолюцію

Чи можуть бути прийняті економічні санкції до України?

- До України в цілому ні, але може бути спочатку відхилення віз, а потім контроль за фінансовими, банківськими рахунками представників правоохоронних органів і судової гілки влади.

Це серйозне попередження для багатьох прокурорів, суддів, слідчих. Вони можуть сьогодні вже задуматися над тим, чи продовжувати їм виконувати накази політиків вищого рангу для колективного переслідування політичних опонентів.

Якщо будуть прийняті будь-які санкції, то яку позицію обере Росія?

- Росія не буде обирати ніяку позицію, тому що в них свої проблеми із так званим "списком Магнітського". В цьому сенсі вона буде більш солідарною з Україною, з українськими чиновниками, аніж з американськими. Британська влада вже готує список, який забороняє в'їзд представникам правоохоронної системи Росії в'їжджати в країну.

Зараз ви читаєте новину «Рішення сенату США щодо Тимошенко – серйозне попередження для України - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

79

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути