Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2012 22:02

Рішення ЦВК щодо проведення повторних виборів на п'яти округах – це шанс опозиції підтвердити перемогу

Рішення ЦВК щодо проведення повторних виборів на п'яти округах – це шанс опозиції підтвердити перемогу
Володимир Фесенко. Фото: obozrevatel.com

Рішення ЦВК щодо проведення повторних виборів на п'яти проблемних округах – це шанс опозиції підтвердити свою перемогу на п'яти проблемних округах.

Про це в коментарі Gazeta.ua повідомив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Це частковий компроміс. Як я сьогодні зрозумів від сьогоднішніх виступів на мітингах опозиції – такий варіант влаштовував опозиціонерів. Можливо не всіх. Опозицію, навіть "Свободу" та "Батьківщину" трошки напрягла ідея Гриценка відмовитися від депутатських мандатів, не йти у Верховну Раду. Вони теж шукали компромісу. Плюс були переговори з Шаповалом. Я не виключаю якихось контактів із владою щодо цього приводу, тому що ця криза була ризиком як для влади, так і для опозиції", - повідомив він.

На його думку, опозиція має шанс підтвердити свою перемогу по цим округам, а по іншим – доведеться шукати компроміс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля ЦВК міліція зачитала рішення суду про заборону мітингу і погрожує застосувати засоби впливу

"Саме тому, рішення ЦВК – це частковий компроміс, тому що наскільки я пам'ятаю проблемними були 9 округів, а рішення по п'яти, де вже не можна було порахувати, тому це, можливо, єдиний вихід із ситуації. В опозиції є шанс підтвердити свою перемогу по цим округам, а от по іншим округам – доведеться шукати компроміс в прийнятних юридичних, а не політичних формах", - підкреслив експерт.

Також він зазначив, що основне питання – це чи сприятиме таке рішення виходу з післявиборчої кризи: "Багато емоцій. Справа не в тому, чи це на краще, чи на гірше, а інакше треба оцінювати ситуацію. Чи сприятиме виходу з після виборчої кризи, чи ні. Ситуація, що виникла в останні дні, сьогодні дійшла до публічної фази, до мітингу опозиції біля ЦВК, жорстких заяв опозиції, які лунали. Це ситуація післявиборчої кризи. І питання як виходити із цієї кризи. Рішення ЦВК – це варіант часткового компромісу, який певною мірою дозволяє вийти з цієї кризи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія регіонів не змогла зібрати мітинг під ЦВК навіть за гроші?

Окрім того, політолог додав, що рішення ЦВК створює "передумови для виходу із цієї кризи, для розблокування її".

"Але питання виникає: достатньо, чи ні? Емоційно та психологічно, опозиція готова вийти з кризи після такого рішення. Подивимось, бо тут замало рішення про перевибори, необхідно, аби цього було достатньо опозиції. Якщо опозиціонери відчувають, що це прийнятний варіант компромісу, і в них є шанси підтвердити свою перемогу, то все буде гаразд. Якщо ні – криза буде продовжуватись", - резюмував він.

Нагадаємо, сьогодні ЦВК прийняла постанову щодо проведення повторних виборів в 94, 132, 194, 197 та 223 округах.

Цю постанову під час засідання ЦВК вніс її голова Володимир Шаповал. "Не буде секретом, що ЦВК вистраждала це рішення. Куратори відповідних регіонів принципово підійшли до оцінки діяльності чи бездіяльності голів комісій", - повідомив він.

Зараз ви читаєте новину «Рішення ЦВК щодо проведення повторних виборів на п'яти округах – це шанс опозиції підтвердити перемогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути