Ексклюзиви
середа, 22 травня 2024 07:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Республіканці звинуватили Байдена у відправці зброї Гаїті замість України

Республіканці звинуватили Байдена у відправці зброї Гаїті замість України
Республіканці звинуватили Білий дім у відправці зброї Кенії замість України. Фото: ШІ

Впливові члени Республіканської партії Сполучених Штатів Америки звинуватили адміністрацію президента Джо Байдена у направленні в обхід законодавців військової допомоги кенійським військам, розгорнутим на Гаїті.

Політики вважають, що це військове обладнання на десятки мільйонів доларів могло б бути використане для допомоги Україні і може негативно позначитися на оборонній підтримці Києва, пише Politico

"У листі до Державного секретаря США Ентоні Блінкена в п'ятницю голова Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл МакКол (республіканець від Техасу) та член Комітету у закордонних справах Сенату Джим Ріш (республіканець від Айдахо) розкритикували адміністрацію за те, що вона використала свої президентські повноваження для прискореного виділення 60 мільйонів доларів військової допомоги Гаїті для придушення банд, які сіють хаос у країні", - сказано в повідомленні.

Цей пакет включає гвинтівки, боєприпаси і бронетехніку для кенійських військ, які прямують на острів. Очікується, що вони прибудуть у четвер - того ж дня, коли президент Кенії Вільям Руто зустрінеться з високопосадовцями США у Вашингтоні.

У листі законодавців йдеться, що адміністрація США поспішає фінансувати невизначену і безстрокову операцію на Гаїті без схвалення Конгресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон заявив про космічну загрозу з боку Росії

"Зростає занепокоєння, що американська підтримка Гаїті може дорого коштувати Україні, оскільки Білий дім також надсилає Києву обладнання безпосередньо зі складів Пентагону. І ніхто не впевнений, скільки часу знадобиться для перемоги над бандами, які з кожним днем стають сильнішими. Збройні сили проводять внутрішній аудит запасів, щоб побачити, що вони можуть виділити для Гаїті - що ставить їх у пряму конкуренцію з Україною за ресурси", - заявив помічник представника Республіканської партії, який побажав залишитися анонімним.

Водночас у Держдепі заявили, що США реагують на численні критичні потреби в усьому світі, а сценарії розвитку подій в Україні та Гаїті відрізняються.

"Підтримка народу Гаїті не обмежує і не позбавляє нас можливості підтримувати народ України. Обидва пріоритети є важливим. У кожному випадку ми визначаємо підтримку з урахуванням потреб наших партнерів", - сказав виданню NatSec Daily державний чиновник, який побажав залишитися анонімним.

Тим часом американські конгресмени закликали дозволити Україні застосовувати західну зброю на території РФ. З таким проханням Конгресмени США звернулися до очільника Міноборони Ллойда Остіна. Про це свідчить відповідний лист розміщений на сторінці комітету з розвідки Палати представників США у мережі Х.

Зараз ви читаєте новину «Республіканці звинуватили Байдена у відправці зброї Гаїті замість України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути