Ексклюзиви
середа, 20 березня 2013 13:56

Рейтинг Януковича драматично впав, але він залишається першим серед претендентів на пост президента

Рейтинг Януковича драматично впав, але він залишається першим серед претендентів на пост президента
Олексій Гарань Фото: obozrevatel.com

Президент Віктор Янукович за результатами опитування українців залишається на першому місці серед претендентів на посаду президента тому, що опозиція не змогла перехопити розчарований у ньому електорат.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології НауКМА Олексій Гарань.

Нагадаємо, за соціологічним опитування КМІСу, якщо президентські вибори відбудуться найближчої неділі за Віктора Януковича проголосує 31,4% виборців, за Віталія Кличка 21,4, за Юлію Тимошенко 17%, Арсенія Яценюка — 10,6%.

"Електорат на сході України розчарувався у президентові Віктору Януковичу. У 2010-2011 році його підтримка була значно вищою. Рейтинг драматично впав. Він залишається на першому місці, бо, по-перше, в опозиційному стані є кілька кандидатів і голоси розпорошуються. По-друге, розчаровані у ньому виборці, не бачать іншого кандидата. Велика проблема для опозиційних політиків як перехопити цей електорат. Поки що їм це не вдається", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров радий, що парламент нарешті запрацював

На думку політолога, друге місце у Кличка тому, "що його особистий авторитет - достатньо високий і він не зробив явних помилок за час своєї політичної діяльності".

"Це певною мірою - кредит довіри йому особисто. Крім того він достатньо обережно висловлюється з дражливих питань, які роз'єднують схід і захід. Він займає помірковану позицію, яка імпонує українцям", - наголошує він.

Гарань також підкреслює: "Якщо Кличко хоче, щоб його рейтинг залишався таким же високим, повинен здобувати політичний досвід і вчитися виступати на теми, які важливі для політика. Він повинен уміти коментувати і економічні ситуації, і проблеми конституційних реформ, судової реформи і так далі".

Політолог вважає, що у Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка електорат значною мірою спільний.

"Якщо хтось із них братиме участь у виборах, цього не робитиме інший. Відповідно і голоси перетікають. Коли ж вони є у переліку одночасно, то ці цифри показують їхню особисту популярність серед виборців, але це не той результат, який буде під час виборів", - пояснює Гарань.

Він також зауважує, що "Тягнибок як і "Свобода" все таки залишається у політичному спектрі крайньою силою".

"Тому й рейтинг Тягнибока — менший. Все таки українці дотримуються більш поміркованих поглядів, аніж таких, які демонструє "Свобода". При тому рейтинг Тягнибока, як і Симоненка нижчий, аніж рейтинг партії у цілому. Адже парламентські вибори мають іншу особливість — це заповнення певної ніші. Українські виборці думають: "Нехай буде "Свобода" у парламенті, нехай вона дасть жару цим "регіоналам". Але, коли постає питання чи хочуть бачити представника "Свободи" на місці президента, кількість прихильників зменшується", - аргументує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Партія регіонів хоче, аби це тривало вічно" - Ємець про відтермінування виборів в Києві

Гарань також зауважує, що рейтинг Симоненка демонструє розчарування виборців у політиці Банкової та Партії регіонів.

"Свого часу вона набрала дуже багато саме за рахунок комуністичного електорату. Однак побачивши, що Янукович при владі не виконує своїх популістських обіцянок, певна частина голосів повернулась назад до комуністів",- розповідає політолог.

Він також додає: "Буде чи не буде балотуватися Тимошенко, спільний рейтинг опозиції перевищує рейтинг Януковича. А у другому ж турі чинний президент програє і Кличку, і Яценюку, і навіть із Тягнибоком".

Зараз ви читаєте новину «Рейтинг Януковича драматично впав, але він залишається першим серед претендентів на пост президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути