субота, 31 серпня 2013 09:36

Референдум по ЄС буде не раніше, як за 10 років - екс-нардеп

Референдум по ЄС буде не раніше, як за 10 років - екс-нардеп

Референдум щодо приєднання України до Євросоюзу потрібен, але лише після запрошення повністю інтегруватися до цієї організації. А воно може надійти за 10 років.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп від Партії регіонів Сергій Головатий.

В інтерв'ю українським телеканалам президент Віктор Янукович наголосив, що українці вирішуватимуть куди вступати, до МС чи ЄС, власноруч — на референдумі.

"Референдум — обов'язкова умова для вступу до Євросоюзу. Це абсолютно юридично грамотна теза Януковича. Однак цей референдум можуть провести тільки тоді, коли Україна отримає офіційне запрошення до вступу від ЄС. Підписання Угоди жодного відношення до вступу немає. Угода про асоціацію, зону вільної торгівлі — це один статус, а членство — інший. Можна мати Угоди про асоціацію і ніколи не вступати до Євросоюзу", - сказав екс-нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР кажуть, що референдум покаже ставлення українців до ЄС і МС

Він наголосив, що українська Конституція не дозволяє передавати частину державного суверенітету організації, яка має наддержавний характер.

"У нас в Конституції вказано, що Україна - суверенна держава, над якою немає наднаціональних органів. Євросоюз — наднаціональне утворення, в якого існує свій парламент, законодавство, єврокомісія, яка приймає свої нормативні акти. У Люксембургу є суд Європейського союзу, який ухвалює рішення. З точки зору міжнародного права це - абсолютно логічні речі. Кожна держава, яка вступала до ЄС, якщо цього не дозволяла Конституція, спершу змінювала її. У нас, якщо вступати до ЄС, треба змінити першу статтю Конституції, або внести зміни до першого розділу Конституції, визначивши можливість юрисдикції наднаціональних органів у всіх сферах: законодавчій, виконавчій та судовій владі. А для цього потрібно провести референдум, як того вимагає 13 розділ", - підкреслив він.

Головатий наголосив, що референдум слід проводити і, якщо Україна готуватиметься до вступу до Митного союзу.

"Так само і Митному союзі, там є наднаціональні органи, які приймають рішення обов'язкові для держав-учасниць. У цьому наднаціональному органі контрольним пакетом голосів володіє Росія. Тобто, вступ до Митного союзу означає повне підпорядкування України Росії", - зазначив екс-нардеп.

На запитання, коли Україна може отримати запрошення вступити до ЄС, Головатий відповів:

"Дай Боже, нам підписати Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі. Потім пройде певний відрізок часу — не менш ніж 10 років. Тоді стане зрозуміло чи стратегія ЄС буде спрямована на розширення із включенням України, чи залишимося у статусі асоціативного члена разом із зоною вільної торгівлі, як Швейцарія та Норвегія. Навіть, якщо будуть сприятливі умови і ЄС хотітиме бачити Україну рівноправним членом, це буде можливо коли в України буде досить розвинута демократична система. Тобто, коли у нас будуть правдиві вибори до парламенту, докорінно реформована судова система і так далі", - спрогнозував він.

Зараз ви читаєте новину «Референдум по ЄС буде не раніше, як за 10 років - екс-нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути