Ексклюзиви
четвер, 25 липня 2024 22:19

Промова про відмову. Що насправді сказав Джо Байден

Промова про відмову. Що насправді сказав Джо Байден
Джо Байден заявив, що полишає передвиборчі перегони, щоби дати дорогу наступному політичному поколінню. Фото: eastnews.ua

Звернення президента США Джо Байдена про відмову від участі у передвиборчих перегонах залишило більше запитань, ніж дало відповідей. Чому так і що це значить для України, - досліджувала Gazeta.ua.

Естафета під тиском

У США продовжують обговорювати найочікуванішу промову Джо Байдена. У The Washington Post назвали виступ першим прощанням політика з власною місією, однак відзначили, що він так і не пояснив причин свого рішення.

"Він (Байден, - Gazeta.ua) щиро вважав, що у нього було історично успішне президентство, і не відчував, що виконав поставлені перед собою задачі. Натякнув, що заслуговує на другий термін, але визнав сумніви щодо цього всередині партії", - пише оглядач цього видання.

Обіцянка Байдена взяти участь у передвиборчій кампанії змусила нервувати партійних стратегів, як і його намір попрацювати ще півроку в Овальному кабінеті, відзначили у Sky news.

За даними ЗМІ, дружина Джо Байдена - Джилл - після запису його виступу розповсюдила серед демократів рукописну записку, в якій дякувала тим, хто підтримував Джо, "а нині прийшов час надати таку ж довіру Камалі".

Не кульгава і не качка

Однак те, що було сприйняте як прощання президента з Овальним кабінетом, насправді стало точкою відліку нового політичного циклу. Джо Байден у своєму зверненні розставив важливі акценти. Він заявив, що поступається особистими амбіціями заради інтересів країни і передає естафету наступному поколінню заради єдності у партії. Зауважив, що залишається на посту президента і продовжить підтримку України та через НАТО посилить співпрацю із союзниками в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Основний ідеологічний вектор Байдена залишився незмінним: боротьба проти диктатури й тиранії, за демократію. Заради цього він зробив амбітну спробу подолати неофіційний статус "кульгавої качки", тобто президента з обмеженими де факто повноваженнями в останні півроку. До справи взявся хутко.

Хід конем

Цими днями у США перебуває прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху. Його приїзд спричинив масові акції протесту, зокрема й під Капітолієм. А виступ у Конгресі бойкотували деякі демократи. За інформацією Politico, Джо Байден посилить тиск на Беньяміна Нетаньяху для врегулювання ситуації в регіоні. Натомість гість зробив "хід конем" - запропонував створити аналог НАТО на Сході. Це дуже перегукується з обіцянкою Байдена про продовження підтримки союзників по Індо-Тихоокеанському регіону. А також - із офіційною метою азіатського турне Ентоні Блінкена. У свою чергу, Нетаньяху виголосив свої умови. Він вимагає цивільної адміністрації Палестини та збереження ізраїльського контролю за безпекою. Нетаньяху прагне дерадикалізації населення як у Німеччині чи Японії після Другої світової війни.

Реакція ХАМАС була прогнозована: високопоставлений представник Самі Абу Зухрі назвав виступ Нетаньяху "брехливим". На його думку, ізраїльський прем'єр чітко дав зрозуміти, що не має наміру йти на угоду з припинення вогню.

Врегулювання тривалого конфлікту було б достойним завершенням політичної кар'єри Джо Байдена, тому палестинці, котрі нібито дійшли згоди на зустрічі у Пекіні, нині вирішили підвищити ставки. Це означає, що без Байдена-Блінкена криза на Близькому Сході може вийти з-під контролю. Що, у свою чергу, не додасть балів Камалі Гарріс.

"Молоді голоси"

Віцепрезидентці США вже довелося відчути на собі нищівну критику від Дональда Трампа, котрий, схоже, оговтався і не стримує себе.

"Вона знищить Америку за рік", - стверджує політик.

Камала у відповідь нагадує про кримінальні вироки проти Трампа. Головне - вона позбавила вірогідного опонента такої переваги, як вік. Адже нині офіційний кандидат від республіканців є найстарішим учасником перегонів. Останні опитування підтверджують - Трамп втрачає темп, а Гарріс скорочує розрив (49% і 46% відповідно).

Кандидат-республіканець вирішив пройтися по Джо Байдену, назвавши його промову "дуже поганою". Тим не менш, якщо відразу після рішення президента США не балотуватися на другий термін Трамп відмовився від дебатів з Камалою Гарріс, то нині, після звернення, висловив готовність зустрітися й подискутувати.

Наразі інтригою залишається, чи підтримає експрезидент Барак Обама кандидатуру Гарріс.

Стабільно і з перспективою

Виступ Джо Байдена поклав край іншій інтризі, - чи він піде достроково з посади президента, чи залишиться.

Ситуація, що склалася у США, спричинить конкуренцію між республіканцями та демократами за допомогу Україні, плюс у Байдена є повноваження без погодження з Конгресом виділяти кошти.

Оскільки нині Байден не скутий рейтингами, то може діяти радикальніше по Україні, - вважає політтехнолог Віктор Таран. Якщо це справді так, за заявами будуть дії, наприклад, дозвіл бити американською зброєю по законних цілях на території РФ, реальні санкції проти тіньового танкерного нафтового флоту, передача новітніх технологій та засобів ППО.

Хоч би як там було, а Джо Байден такою дивною промовою залишив достатньо простору для маневру, щоб, за можливості, здивувати всіх так, як, можливо, 21 липня здивували його. Якщо це так, чинний президент США зайвий раз довів, що він політик "до мозку кісток". А це означає нові карколомні ходи під час президентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «Промова про відмову. Що насправді сказав Джо Байден». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути