субота, 11 листопада 2017 21:33

"Радикалізм" Авакова, плани на майбутнє та Гройсман за трибуною - найцікавіше зі з'їзду "Народного фронту"
6

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

11 листопада вперше за три роки партія "Народний фронт" зібралася разом. Головував на з'їзді лідер політсили Арсеній Яценюк.

Також були присутні секретар РНБО Олександр Турчинов, голова Верховної Ради Андрій Парубій, народні депутати на чолі з керівником фракції Максимом Бурбаком. Прийшли також члени уряду від НФ: глава МВС Арсен Аваков, міністр юстиції Павло Петренко, міністр освіти Лілія Гриневич, глава Мінінфраструктури Володимир Омелян, міністр екології Остап Семерак, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

Головним повідомленням для суспільства стала заява Яценюка про амбіції партії.

"Наше завдання: виконати нашу програму реформ, яка необхідна для країни, і в 2019 році піти на президентські і парламентські вибори. І нас оцінять люди. Нам є що сказати. Їм також є що сказати нам", - оголосив Яценюк.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

Він подякував президенту Петру Порошенку "за досвід" 2016 року.

"Я не хочу згадувати цього, але мушу сказати. Я очікував повної підтримки президента. Але він зробив помилку. Що я можу відповісти президенту? Стандартна відповідь в українській політиці: "Я переходжу в опозицію, от вам мій кулак". Але я відповім президенту наступне: "Дякую за досвід. Ми стали сильніші", - заявив лідер НФ.

Яценюк закликав коаліцію та Порошенка до наступних виборів у 2019 році перейти на європейську модель парламентсько-президентської республіки.

"Країна не може залежати від прізвищ президента, прем'єра, членів коаліції. Країна має залежати тільки від інституцій. Ми будуємо її для своїх дітей. А ці інституції мають бути підзвітними народу. І ми це можемо зробити до наступних чергових виборів – забезпечити повну європейську модель парламентсько-президентської республіки", - наголосив Яценюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов повідомив про хитрі маневри РФ на кордоні з Україною

Аваков додав "радикалізму" у пропозицію колишнього прем'єра.

"Я значно радикальніший у своїх прагненнях з точки зору внутрішнього державного устрою. Я хотів би бачити парламентську республіку в Україні як гарантію захисту від тоталітарного майбутнього цієї країни і як гарантію внутрішнього балансу влади. Мені подобається парламентсько-президентська республіка, в якій немає дуалізму влади, в якій кожен відповідає за те, що повинен робити. І це працює", - зазначив глава МВС.

У своюю чергу Турчинов закликав українців мобілізувати всі сили для перемоги над російською агресією.

"Проти нашої країни ведеться системна і жорстока війна. І для нас нема альтернативи, окрім перемогти у цій війні. Для цього потрібна мобілізація всієї нації, усіх ресурсів держави, ефективна взаємодія і координація між усіма складовими оборонної та безпекової сфер. Україна має всі підстави не тільки вижити, але й перетворитися на регіонального лідера, здатного захистити не лише себе, але і союзників", - наголосив Турчинов.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

Щодо Донбасу Яценюк наголосив, що введення миротворчого контингенту стане першим кроком до забезпечення миру на окупованих територіях.

"Ми очікуємо на резолюцію Ради безпеки ООН. Але навіть якщо станеться чудо і Росія забереться з території Донецька і Луганська (після введення миротворців. - Gazeta.ua), хочу звернутися до наших західних партнерів: до того моменту, поки Крим не буде повернений Україні, жодні санкції не можуть бути зняті".

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
 

Крім того, на заході виступили прем'єр-міністр Володимир Гройсман та керівник фракції БПП у парламенті Артур Герасимов. Вони подякували "Народному фронту" за підтримку і спільну роботу в уряді та Верховній Раді.

"Ми сьогодні закладаємо абсолютно нові політичні традиції, коли у нас є діалог. Ми напрацьовуємо рішення спільно для того, щоб змінювати країну... За лідерства партій коаліції - БПП і "Народний фронт" - ми змогли у співпраці з іншими парламентськими фракціями ухвалити всі необхідні рішення. Пенсійну реформу, реформу освіти, охорони здоров'я, децентралізацію влади", - зазначив прем'єр.

"На наступний день після створення коаліції почали задавати питання, чи вона вже розвалилася. Не дочекаються", - додав Герасимов.

Попередній з'їзд "Народного фронту" відбувся у березні 2014 року. Тоді Арсеній Яценюк очолював Кабмін. 10 квітня 2016-го уряд Яценюка подав у відставку, щоб вивести країну з політичної кризи. Уже 14 квітня Верховна Рада призначила Володимира Гройсмана прем'єр-міністром та ухвалила склад нового Кабміну.

У 2014 році на дострокових парламентських виборах "Народний фронт" став переможцем за партійними списками. Зараз спільно з БПП становить більшість у Верховній Раді.

Зараз ви читаєте новину «"Радикалізм" Авакова, плани на майбутнє та Гройсман за трибуною - найцікавіше зі з'їзду "Народного фронту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути