вівторок, 31 травня 2022 14:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Рада звільнила Денісову з посади омбудсмена

Верховна Рада звільнила Людмилу Денісову з посади уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Це відбулося під час засідання 31 травня. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

"За" проголосувало - 234 депутати. Призначення нового омбудсмена не було.

У "Слузі народу" за звільнення омбудсмена проголосував 191 нардеп, ще двоє утрималися. Також підтримали рішення 11 депутатів з "Платформи за життя та мир", шість - з партії "За майбутнє", шість - із "Голосу", 12 - з "Довіри" та ще шість - із "Відновлення України".

Проти рішення проголосували вісім обранців з "Європейської солідарності" та один - із "За майбутнє".

Автор: t.me/yzheleznyak
  Людмилу Денісову звільнили з посади омбудсмена
Людмилу Денісову звільнили з посади омбудсмена

Відомо, що на розгляді була присутня віцепрем'єрка Ірина Верещук. Вона виступила з критикою роботи Денісової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати зібрали підписи для звільнення омбудсменки Денісової

Крім того, на засіданні з'явився нардеп Микола Тищенко з прапором Словаччини. Він є одним з кандидатів на посаду омбудсмена.

Денісова пробула на посаді обмудсмена з 15 березня 2018 року. 27 квітня 2022 року ексомбудсмен Микола Кулеба обвинуватив її в тому, що вона надала інформацію російським загарбникам про переховування 58 дітей в Херсоні. Після цього окупанти вивезли їх до тимчасово окупованого Криму.

Також влада обвинуватила її в тому, що вона погано виконувала функції. Зокрема, нібито не брала участі в обміні полоненими, організації гуманітарних коридорів тощо.

Крім того, українські журналісти раніше критикували риторику у її повідомленнях, зокрема про сексуальні злочини, які вчинили терористи під час захоплення українських територій. Вона надавала жорсткі та відверті деталі. За словами медійників, іноді вони могли бути не підкріплені фактами. Після цього підписали звернення, в якому просили скоригувати її комунікацію відповідно до правил етики, однак звільнення не вимагали.

Раніше нардепи визначили, що у разі потреби під час воєнного стану ВР може звільнити посадову особу, призначення та звільнення якої належить до повноважень Ради. Відставку може ініціювати спікер парламенту або 113 нардепів. Звільнення дозволене без спеціальних процедур, наприклад, без розгляду в комітетах. Однак щодо Денісової комітет ухвалив рішення у день звільнення, хоча закон вимагає провести засідання хоча б напередодні.

Норма статті 12 закону про воєнний стан суперечить статті 10 цього ж закону, який чітко забороняє звільнення омбудсмена.

Напередодні Денісова підтвердила, що її хочуть звільнити. Сказала, що офіс президента не влаштовує її "активна діяльність зі збору інформації про порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях".

Глава правління Центру з прав людини Zmina Тетяна Печончик заявила, що на її місце розглядають Мар'яну Безуглу, Олександра Капура та Миколу Тищенка.

Зараз ви читаєте новину «Рада звільнила Денісову з посади омбудсмена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути