Ексклюзиви
четвер, 26 березня 2009 08:47

Рада візьметься за справу про отруєння Ющенка

  Ющенко, Сацюк та Смєшко в день отруєння кандидата в президенти. 5 вересня 2004 рік.
Ющенко, Сацюк та Смєшко в день отруєння кандидата в президенти. 5 вересня 2004 рік.
Депутати Верховної Ради Нестор Шуфрич і Олена Лукаш (обидва із фракції Партії регіонів) пропонують парламенту розслідувати обставини отруєння кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка в 2004 році.

Про це сказано у відповідному проекті постанови N 4264, зареєстрованому в Раді 25 березня.

Раді також пропонується з"ясувати причини й виявити осіб, винних у зволіканні розслідування кримінальної справи й передачі матеріалів у суд.

Повний текст проекту поки відсутній на офіційному сайті парламенту.

Нагадаємо, що у липні 2008 року депутат Верховної Ради, член фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" Давид Жванія ініціював створення в парламенті тимчасової слідчої комісії з розслідування отруєння кандидата в Президенти Віктора Ющенка в 2004 році.

24 липня 2008 Ющенко заявив, що вважає, що Жванія причетний до його отруєння в 2004 році.Ющенко задоволений темпами розслідування кримінальної справи про його отруєння.

На початку червня 2008 Генпрокуратура заявила про безперечність отруєння Ющенка в 2004 році.

Отруєння Ющенка — один із нерозкритих злочинів новітньої історії України, що стався під час президентських виборів 2004 року. Віктора Ющенка було отруєно хімічними речовинами, які зазвичай не входять до продуктів харчування. Результати аналізу крові свідчать про те, що Віктор Ющенко був отруєний діоксинами, вміст якого у крові потерпілого перевищував допустиму концентрацію у тисячі разів.

Хронологія отруєння

Увечері 5 вересня 2004 р. Ющенко був запрошений на спеціальну нараду на дачу тодішнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка, що розташована на Осокорках. На цій вечері також був присутній голова СБУ Ігор Смешко та народний депутат Давид Жванія. На думку самого Ющенка, отруєння сталося саме на цій вечері.

Вранці 6 вересня почав скаржитися на нудоту, страшні головні і шлункові болі. Через кілька годин від болю Ющенко вже не міг встати з ліжка. Через хворобу Ющенко скасовує передвиборчі поїздки.

У ніч з 9 на 10 вересня 2004 року Ющенко був доставлений в австрійську клініку "Рудольфіннерхаус", де йому було встановлено діагноз "гострий панкреатит" з ускладненнями, викликаними отруєнням токсинами. На думку професора-хірурга Микола Корпана, якщо б Ющенка не доставили до кліники ще протягом 24-72 годин, ризик смерті сягав би 80 %".

11 вересня 2004 керівник австрійської клініки "Рудольфінерхаус" Міхаель Цімпфер повідомив, що Ющенко був отруєний діоксинами.

Відповідно до висновку лікарів австрійської клініки, погіршення здоров"я Ющенка 6 вересня було викликано "важкою вірусною інфекцією і хімічними речовинами, що звичайно не містяться у продуктах харчування".

Консиліум із одинадцяти провідних австрійських лікарів поставив діагноз "гострий панкреатит з інтерстиціальними набряковими змінами" і на цьому тлі ще кілька суміжних діагнозів. За наполяганням медиків біля палати Віктора Ющенка було виставлено цілодобову охорону.

За матеріалами: Українські новини, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Рада візьметься за справу про отруєння Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути