Ексклюзиви
вівторок, 23 грудня 2014 12:14

Рада скасувала позаблоковість України

Рада скасувала позаблоковість України
Фото: needpix.com

Верховна Рада внесла зміни до законів України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України", що передбачають відмову від позаблокового статусу країни.

За законопроект, внесений на минулому тижні президентом Петром Порошенком, у вівторок проголосували 303 депутати.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, позаблоковий статус України виявився неефективним для забезпечення безпеки країни.

"Позаблоковий статус України, який був закріплений в законі" Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", виявився неефективним в контексті забезпечення безпеки держави від зовнішньої агресії і тиску", - наголошується в записці.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що відмова від позаблокового статусу України обґрунтований агресією Російської Федерації проти України.

"Агресія Російської Федерації проти України, незаконна анексія нею Автономної Республіки Крим, ведення проти нашої держави так званої "гібридної війни", військове втручання в східних регіонах України, постійне військове, політичне, економічне та інформаційний тиск з боку Росії зумовлюють необхідність пошуку більш ефективних гарантій незалежності, суверенітету, безпеки і територіальної цілісності України", - йдеться в пояснювальній записці.

Згідно з прийнятим у вівторок акту із закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" вилучається норма, яка закріплює позаблоковий статус України. В розділ про основні засади зовнішньої політики закону закріплена норма про поглиблення співпраці з НАТО "для досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в цій організації".

У закон "Про основи національної безпеки України" додається положення, за яким в числі пріоритетів національних інтересів - інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі і в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Рада скасувала позаблоковість України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути