пʼятниця, 13 вересня 2019 11:30

Рада розпустила ЦВК

Рада розпустила ЦВК
Звільнення ЦВК було ініціативою Зеленського. ФОТО: УНІАН

Верховна Рада України розпустила весь склад Центральної виборчої комісії — 17 осіб. Вони пропрацювали менш як рік із 7, передбачених повноваженнями.

Рішення підтримав 341 депутат, 41 проголосував проти, ще 2 — утрималися.

Фракція "Слуга народу" підтримала рішення одноголосно, "Європейська солідарність" і "Голос" не дали жодного голосу за відставку.

Перед голосуванням за трибуною Ради виступили представники фракції.

Олександр Корнієнко зі "Слуги народу" заявив, що подання президента щодо звільнення ЦВК є вмотивованим.

"ЦВК показувала процедурні порушення, не виконувала рішення судів, виконувала їх якось на свій розсуд", — сказав він із місця.

Співголова ЄС Артур Герасимов заявив про підтримку ЦВК та її рівновіддаленість від усіх фракцій. Недовіра "Слуги народу" до ЦВК означає визнання виборів нелегітимними, зазначив він.

Нестор Шуфрич із "Опозиційної платформи — За життя" підтримав розпуск ЦВК і назвав це актом справедливості. "Давай до свидания", — сказав він на адресу Центрвиборчкому.

Сергій Рахманін із "Голосу" виступив проти рішення й заявив, що депутати "за надуманими підставами повністю змінюють орган, який має 7 років каденції та 300 голосів".

Альона Шкрум із фракції "Батьківщина" виступила за розпуск, бо до ЦВК "сьогодні довіри немає". Та наголосила, що необхідно ухвалити новий закон про Центральну виборчу комісію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Слузі народу" пояснили, чому у відставку хочуть відправити весь склад ЦВК

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав достроковий розпуск Центральної виборчої комісії.

9 вересня у Верховну Раду надійшло подання президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії. За інформацією "Дзеркала тижня", формальною підставою стала ситуація, що склалася на 198-у виборчому окрузі на Черкащині. Там переможцю виборів скасували реєстрацію.

Зараз ви читаєте новину «Рада розпустила ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути