Ексклюзиви
понеділок, 08 лютого 2010 13:22

"Регіони" не запрошували Литвина в нову коаліцію

"Регіони" не запрошували Литвина в нову коаліцію
З фракцією Блоку Литвина поки не ведуться переговори про можливість переформатування коаліції в парламенті, заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин на прес-конференції в понеділок в Києві.

В той же час спікер ще раз підкреслив свою позицію про те, що дострокових виборів в парламенті не буде.

Разом з тим, вважає він, у разі можливого ухвалення рішення про проведення дострокових виборів до парламенту, перед цим необхідно ухвалити рішення згідно із законом про вибори народних депутатів, зокрема, або ввести відкриті списки, або мажоритарну систему виборів.

"Тому що всі розмови про дострокові, передчасні, своєчасні вибори не мають під собою сенсу відносно реалізації без зміни виборчої системи", - сказав Литвин.

В той же час, на думку спікера, "свербіння з приводу дострокових виборів зникне, з урахуванням тих реалій, які склалися в Україні після президентських виборів".

При цьому Литвин підкреслив, що необхідно організовувати роботу парламенту і можливі конфігурації більшості.

Зокрема, спікер відзначив, що такою конфігурацією може стати коаліція в діючому парламенті, до складу якої входять Блок Юлії Тимошенко, фракція "Наша Україна - Народна самооборона" і фракція Блоку Литвина, яка підтвердила б свою готовність працювати.

"Виникає питання, якщо ми сприймаємо як даність ці попередні результати виборів (президента України) які будуть остаточно затверджені. Тоді якими будуть стосунки між президентом і прем"єром", - сказав Литвин, додавши, що взаємовиключні заяви з обох боків вже були озвучені.

"Таким чином, варіант є, але вірогідність його реалізації надзвичайно складний", - сказав спікер.

За його словами, другим варіантом може стати створення коаліції між Партією регіонів і Блоком Юлії Тимошенко і "реанімація тих переговорів, які були". В той же час, спікер засумнівався в можливості реалізації такого варіанту "з урахуванням того рівня протистояння, який є".

Третім варіантом, на його думку, може стати створення коаліції у складі фракції Партії регіонів і фракції НУ-НС.

Литвин в черговий раз висловив свою думку про те, що інстинкт самозбереження у парламентаріїв повинен спрацювати.

"Ви чудово розумієте, що навіть якщо уявити, що вибори будуть проголошені, то чудово зрозуміло, що переможець (президентській кампанії) парламентські вибори програє", - сказав спікер, додавши, що це може стати стримуючим чинником.

Відповідаючи на уточнююче питання про те, чи означає його позиція, що фракція Блоку Литвина може бути у складі коаліції тільки в БЮТ і НУ-НС і не піде до складу коаліції з Партією регіонів, Литвин нагадав, що поки що в парламенті діє коаліція трьох фракцій НУ-НС, БЮТ і Блоку Литвина.

При цьому Литвин розкритикував положення діючої Конституції про обов"язковість формування коаліції. За його словами, така норма може діяти в суспільстві з високою політичною культурою європейських країн.

Інтерфакс
Зараз ви читаєте новину «"Регіони" не запрошували Литвина в нову коаліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути