вівторок, 24 листопада 2009 20:58

"Газпром" не штрафуватиме Україну

"Газпром" не штрафуватиме Україну

"Газпром" і НАК "Нафтогаз України" у вівторок підписали доповнення до контракту купівлі-продажу природного газу від 19 січня 2009 року, повідомила прес-служба "Газпрому".

Відповідно до доповнень річна контрактна кількість газу на 2010 рік встановлена в об"ємі 33,75 млрд куб. м замість 52 млрд куб. м, як було передбачено раніше.

Підписаними документами закріплена також відсутність штрафних санкцій щодо об"ємів споживання газу "Нафтогаза України" в 2009 році.

Як повідомлялося, відповідно до контракту на 80% річного об"єму постачань газу розповсюджується умова "бери або плати" (take or pay). Проте, у зв"язку з фінансово-економічною кризою, рівень споживання газу на Україні різко знизився. За 10 місяців 2009 року при контрактних зобов"язаннях в 31,7 млрд кубометрів було куплено лише 18,85 млрд кубометрів.

Як повідомлялося, домовленості про скорочення контрактного об"єму постачань газу на 2010 рік і незастосування санкцій за недобір в 2009 році були досягнуті минулого тижня на зустрічі прем"єрів двох країн в Ялті.

Як заявив журналістам глава "Нафтогазу" Олег Дубина, "виходячи з домовленостей прем"єр-міністрів в Криму, перед нами було поставлено завдання - у вівторок погодити об"єми газу".

"Враховуючи те, що фінансово-економічна криза торкнулася нашої країни, ми недобрали істотний об"єм газу по цьому року і звернулись з відповідним проханням до своїх партнерів. Ми знайшли в цьому питанні розуміння. Сьогодні підписані документи, які звільняють українську сторону від сплати штрафів в 2009 році, і зафіксували об"єм 2010 року", - сказав глава української компанії.

За словами глави "Газпрому" Олексія Міллера, "об"єми скоректовані відповідно до реальних потреб України в умовах кризи".

"Узгоджені об"єми виключають ризик сплати штрафів НАК "Нафтогаз України" в 2010 році за невідбір газу відповідно до контракту. І досягнута остаточна домовленість про те, що "Газпром" не стягуватиме штрафи за недобір газу, який склав, за підсумками десяти місяців, 13 млрд. куб. м, в 2009 році. Ці домовленості покладені на папір - підписано доповнення до контракту. Ще раз повторю: все це зроблено відповідно до політичних домовленостей двох прем"єр-міністрів в Ялті", - додав він.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" не штрафуватиме Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути