Ексклюзиви
понеділок, 24 грудня 2007 17:12

"Без ухваленого держбюджету коалція не виконає своїх обіцянок"

Олександр ЖОЛУДЬ (Міжнародний центр перспективних досліджень) вважає, що у спадок від попереднього уряду Юлія Тимошенко отримала економіку в дуже неоднозначному стані. З одного боку — досить високі темпи зростання доходів громадян та багатомільярдні залишки на казначейському рахунку. З другого — галопуюча інфляція та подорожчання імпортованого газу.

Однією з першочергових задач нового уряду є створення та ухвалення Верховною Радою нового бюджету. Усі визначені бюджетним кодексом терміни подання та розгляду його вже минули — третє читання мало б відбутися не пізніше 25 листопада. А в нас не було ще й першого. З іншого боку, бюджетний кодекс жодного разу ще не виконувався. Наприклад, цьогорічний бюджет ухвалили 20 грудня 2006-го.

Якщо уряд намагатиметься дотриматися всіх процедур — починаючи закладенням базових показників доходів, видатків та дефіциту та закінчуючи підписанням закону спікером із направленням на підпис президентові — то ситуація, коли б Новий рік Україна зустріла з новим бюджетом, має майже неймовірний вигляд. Новий міністр економіки Богдан Данилишин забажав від свого міністерства отримати новий, реалістичніший прогноз зростання ВВП та інфляції. Ці дані просто необхідно мати до початку розробки бюджету, бо вони напряму впливають як на дохідну, так і на видаткову його частини.

Востаннє таке сталося 2000-го

Проблемою є й несформованість парламентських комітетів. Та інша потенційна небезпека — контроль опозиції над бюджетним комітетом. Принаймні їй збираються віддати посаду його голови. Цей комітет має багато повноважень — від ухвалення висновків до доповідей голови комітету перед голосуваннями. Отож, якщо опозиція матиме бажання затягнути процес ухвалення бюджету, то, швидше за все, вона зможе це зробити.

Що ж буде тоді? Якщо Рада не ухвалює бюджет до початку Нового року, то Кабмін має право здійснювати витрати бюджету лише на визначені цьогорічним документом цілі. Це обмежує втілення в життя насамперед соціальних обіцянок коаліції — адже тоді видатки не можуть перевищувати відповідні минулорічні обсяги. Утім, навіть після ухвалення бюджету проблема фінансування бюджетників не буде повністю знята — місцеві бюджети, з яких і виплачують зарплатню вчителям та медикам, можна приймати лише після затвердження державного.

В Україні вже була ситуація, коли бюджет ухвалювали після початку року. Востаннє таке сталося 2000-го — тоді головний фінансовий документ затвердили аж 17 лютого. Та парадокс у тому, що в новітній історії саме той рік став роком відновлення економічного зростання країни.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «"Без ухваленого держбюджету коалція не виконає своїх обіцянок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути