субота, 28 травня 2022 17:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін знову скиглив про санкції: що відомо про його розмову з Макроном та Шольцем

Путін знову скиглив про санкції: що відомо про його розмову з Макроном та Шольцем
Розмова з Володимиром Путіним відбулася за ініціативи Еммануеля Макрона та Олафа Шольца. Фото: Getty Images

Президент Росії Володимир Путін у розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем знову попросив зняти санкції, щоб "наростити поставки російських добрив і агропродукції".

Путін переконував співрозмовників, нібито російська армія не порушує законів ведення війни. Результати розмови опублікував Кремль та Єлисейський палац.

Він розповів, що в Маріуполі начебто "налагоджується життя".

Президент РФ також запевнив, що Москва нібито відкрита до відновлення переговорів з Україною, і що вони заморожені лише через позицію Києва. Також він почав погрожувати "дестабілізацією ситуації та загостренням гуманітарної кризи", якщо Захід продовжить допомагати Україні зброєю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський прокоментував переговори з Путіним

Наостанок Путін заявив, що загроза продовольчої кризи у всьому світі нібито стала наслідком санкцій проти РФ та "хибної економічної і фінансової політики західних країн" і запевнив, що Росія "готова сприяти віднайденню варіантів для безперешкодного експорту зернових, включно з вивозом українського зерна з чорноморських портів".

У Єлисейському палаці зазначили, що розмова відбулася з ініціативи Макрона і Шольца.

Макрон та Шольц наполягали на необхідності переговорів з Україною про шляхи припинення війни, з повагою до суверенітету і територіальної цілісності України.

"Лідери повторили вимогу припинити вогонь та закликали його (Путіна. - Gazeta.ua) якнайшвидше погодитися на прямий контакт із президентом України Володимиром Зеленським. Президент Республіки і канцлер Німеччини вимагали звільнення майже 2500 захисників Азовсталі, які стали військовополоненими", - зазначають у Єлисейському палаці.

Також Макрон і Шольц переконували Путіна припинити блокаду порту Одеси і таким чином дозволити експорт українського зерна і запобігти глобальним продовольчим проблемам.

"Лідери взяли до уваги обіцянку російського президента надати кораблям доступ до порту для експорту зерна так, щоб Росія не скористалася цим у військових цілях, якщо шлях буде розміновано. У цьому контексті вони закликали до продовження роботи, яка вже почалася в ООН", - зазначає Єлисейський палац.

Президент РФ Володимир Путін попросив голову ради міністрів Італії Маріо Драгі зняти санкції. Запропонував у відповідь "внести вагомий внесок у подолання продовольчої кризи шляхом експорту зерна й добрив".

Велика Британія також не планує знімати санкції з Російської Федерації в обмін на розблокування українських портів із зерном.

Зараз ви читаєте новину «Путін знову скиглив про санкції: що відомо про його розмову з Макроном та Шольцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути